Waarom Tottenham 'Hotspur' heet en een haan in z'n logo heeft
i

Getty Images

Waarom Tottenham 'Hotspur' heet en een haan in z'n logo heeft

admin • 14:02, 08-05-2019 / Laatste Update: 18:07, 12-12-2023

Welkom bij een nieuw geschiedenislesje van Sportnieuws.nl. Vandaag gaan we het hebben over Tottenham Hotspur, de tegenstander van Ajax in de return van de halve finale van de Champions League. Waar komt het ‘Hotspur’-gedeelte vandaan en waarom heeft de club een haan in zijn logo?

Lees ook: Waarom Ajax en Tottenham het al jaren goed met elkaar kunnen vinden

Fans van Tottenham zijn best trots op hun naam. 'In een wereld vol Uniteds, City’s en Rovers is er maar één Hotspur', valt te lezen op de officiële website van de club. Maar hoe is de club ooit aan die naam gekomen?

De naam werd gekozen door een paar scholieren die de club in 1882 oprichtte. Dat was eerst nog Hotspur Football Club. 2 jaar later werd die veranderd naar Tottenham Hotspur FC, om verwarring met een al bestaande club in de stad te voorkomen. Tottenham is overigens 'gewoon' de naam van de wijk waarin de club speelt.

Doldriftige Spurs 

Het 'Hotspur'-gedeelte stamt uit een periode rond 1300. Ene Henry Percy was toen een bekende ridder die door grote gedeeltes van noordoost-Engeland trok om daar te vechten. Henry Percy kreeg de bijnaam 'Henry Hotspur', naar zijn felle manier van vechten.

Vrij vertaald betekent 'Hotspur' iets van doldriftig. Die sporen (zie afbeelding in de tweet👇) die cowboys vroeger aan hun laarzen droegen om paarden mee aan te drijven, heten ook (hot)spurs. Overigens was de bijnaam positief bedoeld voor Henry Percy. Het stond voor z'n vurige temperament waarmee hij altijd voorop in de strijd ging en samen met zijn troepen veel overwinningen boekte.

Tekst loopt door onder de tweet

Cowboy Boot Charm / Boot with Spur / Western Style Cowboy Boot / Collectible Charm / Bracelet Charm / Necklace Pendant / Children / Adults https://t.co/e4gNtslsgU #Etsy #jewelrymandave #WesternBootCharm pic.twitter.com/sk2eee6XrW

— David T. Salerno (@jewelrymandave) 5 mei 2019

Flinke beloning

Als beloning voor die gewonnen veldslagen kreeg Henry Hotspur van zijn koning Henry IV een stuk land in… jawel, Londen! Eindelijk, daar is de link naar het heden. De schooljongens richtten in 1882 een voetbalclub op in het gebied dat honderden jaren eerder werd geschonken aan Henry 'Hotspur' Percy.

Het verhaal van Henry Hotspur is een bekende in de Engelse geschiedenis. Ook William Shakespeare gebruikte het verhaal voor zijn toneelstuk 'Henry IV'. Op deze manier kreeg het verhaal nog meer aandacht, ook bij jonge scholieren uit 1882…

Waarom die haan in het logo?

Dan blijft er nog 1 vraag onbeantwoord: waarom heeft Tottenham een haan in het logo? Officieel is het eigenlijk een 'cockerel' (jonge haan). Ook dit slaat terug op Henry Hotspur. Volgens de verhalen hield hij van een bepaalde sport, namelijk hanengevechten.

Dat waren letterlijk gevechten tussen hanen. De beesten kregen ook speciale spurs aan de poten, voor dat beetje extra bloedsenstatie . Honderden jaren later dient die cockerel als hét symbool voor Tottenham Hotspur en shinet het beest bovenop het spiksplinternieuwe Tottenham Hotspur Stadium.

Getty Images