Kan Wiegman een mannenelftal trainen? ‘Ik geloof er gewoon niet in’
i

BSR Agency

Kan Wiegman een mannenelftal trainen? ‘Ik geloof er gewoon niet in’

Martijn Baars • 17:51, 01-07-2019 / Laatste Update: 14:32, 05-01-2024

De Rinus Michels van de Oranjevrouwen werd Sarina Wiegman al genoemd. Zou de 49-jarige Haagse trainer ook kunnen slagen in het betaald voetbal bij de mannen? "Ik weet het niet", zegt Foppe de Haan tegen het AD. "Maar het lijkt me het experiment wel waard."

Als assistent-coach van de Leeuwinnen werkte De Haan 2 jaar geleden tijdens het gewonnen EK met Wiegman samen. "Qua maken van programma’s, haar voetbalideeën en trainingsmethoden is ze een vakvrouw", zegt de Fries. "En ze is slim. Ze kan goed met verschillende persoonlijkheden omgaan."

Diploma heeft ze

Wiegman is bovendien in het bezit van het diploma coach betaald voetbal. Geschikt om ooit de overstap naar de mannen te maken zou je dus zeggen. Onmogelijk voor een vrouw? Haar Franse collega dit WK, Corinne Diacre, liet reeds zien dat het wel degelijk kan. Zij was succesvol als trainer van Clermont Foot in Ligue 2. Ook Wiegman was al even actief in het mannenvoetbal. In 2016 was ze tijdelijk assistent bij Jong Sparta. De Haan: "Alex Pastoor en Ole Tobiasen waren toen heel lovend over haar."

Sparta wil haar niet

Maar de kans dat de bondscoach van de Oranjevrouwen ooit hoofdtrainer wordt van Sparta is nihil. Henk van Stee, de huidige technisch manager van de Rotterdamse club, zou haar in elk geval nooit aannemen. "Ook niet voor een opleidingselftal", zegt Van Stee. "Vakinhoudelijk geloof ik wel in haar. Maar ik denk niet dat vrouwen leiding kunnen geven aan mannen in het voetbal. Ook niet in andere teamsporten als basketbal of hockey trouwens."

Van Stee geeft toe dat het vooral een gevoel is. "Ik vind het moeilijk om te onderbouwen en weet dat ik me op glad ijs begeef, maar ik geloof er gewoon niet in."