WK feitjes: Marokko vol 'buitenlanders', Saudi-Arabië de kleinste deelnemers
i

EPA

WK feitjes: Marokko vol 'buitenlanders', Saudi-Arabië de kleinste deelnemers

Trevor Wagener • 21:01, 28-11-2017 / Laatste Update: 12:00, 12-12-2023

Aankomende zomer, in het nieuwe jaar, staat het WK in Rusland op het programma. Nederland is er helaas niet bij, maar met 32 andere landen zal er genoeg gebeuren. Onderzoeksbureau CIES dook in de archieven en statistieken en kwam met enkele opvallende feitjes!

Van de 32 landen die komende zomer deelnemen aan het WK, heeft Nigeria de jongste selectie. Tijdens de kwalificatiereeks bedroeg de gemiddelde leeftijd van de spelers in het Nigeriaanse elftal 24,9 jaar. De 'oudste' deelnemer is debutant Panama, dat zich kwalificeerde voor het WK met een selectie met een gemiddelde leeftijd van 29,4 jaar.

Opa's

Wereldkampioen Duitsland levert na Nigeria de jongste selectie (25,7 jaar), gevolgd door Engeland (25,9). Opvallend is dat de 2 nieuwkomers over de oudste ploegen beschikken. IJsland kwalificeerde zich met een elftal met een gemiddelde leeftijd van precies 29 jaar voor het WK.

Lange darmen vs dwergen

Uit onderzoek van CIES bleek ook dat IJsland, Denemarken, Zweden en Servië de langste spelers hebben. Gemiddeld zijn die allemaal boven de 1,85 meter. Bert van Marwijk had bij Saudi-Arabië de 'kleinste' spelers, met een gemiddelde van 1,76 meter.

'Huurlingen'

Van alle spelers die namens de 32 WK-deelnemers in meespeelden tijdens de kwalificatie, is 9 procent in een ander land geboren. Slechts 7 van de 32 landen kunnen zeggen dat ze het met louter spelers van eigen bodem hebben gedaan. De selectie van Marokko bestaat voor ruim 60 procent uit spelers die buiten de eigen landsgrenzen ter wereld kwamen en prijkt daarmee bovenaan.