De 12 clubs die de Super League gaan vormen kwamen zondag- op maandagnacht met een gezamenlijk statement naar buiten. Daarin leggen de topclubs uit hoe de Super League eruit gaan zien. En dat belooft weinig goeds.
De Super League zou namelijk al vanaf augustus 2021 beginnen, met 15 vaste deelnemers en 5 clubs die zich jaarlijks kunnen kwalificeren. 12 van die 15 'vaste' clubs zijn al bekend: Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Inter, Juventus, AC Milan, FC Barcelona, Real Madrid en Atletico Madrid. Zij zouden dus ook 100 procent gegarandeerd zijn van deelname aan de Super League.
350 miljoen euro per jaar
Wat zouden zij krijgen voor deelname? Een slordige 350 miljoen euro per club per jaar. Véél meer geld dan dat ze krijgen in de huidige Champions League of zelfs Europa League. Waar zijn dan de 3 andere 'Founder Clubs', zoals ze zichzelf noemen? Daar zijn nog geen namen aan verbonden, maar de 12 'oprichters' verwachten dus nog 3 grote jongens toe te voegen aan hun actie. Mogelijk zijn dat PSG, Bayern München en Borussia Dortmund, die tot nu toe tegen het idee waren.
Qualifiers
De Super League wordt na die 15 'vaste' clubs aangevuld met 5 qualifiers. Dat zijn clubs die jaarlijks moeten vechten om hun plekje in de groep der elite. Namen als Ajax, Celtic, Rangers en Benfica worden genoemd, al is er nog geen enkele naam zeker. De Super League wordt ook in plaats van de Champions League gespeeld, dus die 20 topclubs verdwijnen dan uit het miljoenenbal.
Format
De 20 clubs worden in de nieuwe opzet verdeeld over 2 poules van 10 ploegen, dus elke club speelt 9 keer uit en 9 keer thuis. De top-3 van elke poule kwalificeert zich automatisch voor de kwartfinales. De nummers 4 en 5 spelen play-offs tegen elkaar voor de 2 laatste tickets voor de kwartfinales. Tot de finale worden de wedstrijden, net zoals in de CL, gespeeld over 2 duels. Met de uiteindelijke finale eind mei over 1 duel op neutraal terrein.
Nationale competities
Geen clubs als FC Barcelona, Manchester City of Juventus in de Champions League dus meer. Zij gaan 'voor altijd' in de Super League spelen. Ze hoeven dus ook in hun nationale competities (La Liga, Premier League, Serie A) niet meer hun best te doen. Ze blijven namelijk toch bakken met geld verdienen door de Super League, dus of ze nou kampioen of 9e worden (zoals Arsenal nu staat in Engeland), het boeit niet.
Fans voelen zich genaaid
Door die honderden miljoenen die de clubs krijgen, wordt de nationale competitie sowieso oneerlijker. Clubs hebben alles te besteden en kunnen dus, nog meer dan nu al het geval is, alles opkopen en verslaan. Daarom zijn de fans van alle andere clubs, maar ook die van de 12 Super League-deelnemers, zo ontzettend boos. Ze voelen zich in de steek gelaten voor het grote geld.
Alleen toegankelijk voor de rijken
Het zou ons, als redactie van Sportnieuws.nl, ook niks verbazen als het bezoeken van wedstrijden in de Super League alleen betaalbaar wordt voor mensen die met helikopters en jachten de wereld over gaan. Tickets van meer dan 100 euro zullen normaal worden en daarmee wordt de échte voetbalfan keihard getroffen. Die zullen het moeten doen met een uitzending op televisie en kunnen niet zomaar meer naar het stadion.
Schande
Niet voor niks spreekt haast iedereen er schande van. Check deze gefrustreerde clubman Gary Neville maar eens, die zelfs 'zijn eigen' Manchester United verraders noemt.