Zuid-Korea wil samen met Noord-Korea het WK 2030 organiseren
i

AP

Zuid-Korea wil samen met Noord-Korea het WK 2030 organiseren

Brian Vesseur • 17:21, 12-06-2017 / Laatste Update: 07:58, 05-01-2024

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wil samen met Noord-Korea en andere landen in de regio het WK voetbal van 2030 organiseren.

De president uitte in gesprek met Gianni Infantino, de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, de hoop dat een WK in meerdere landen in Noordoost-Azië een bijdrage aan vrede in de regio kan leveren. Daarom heeft Moon aan Infantino gevraagd het aanbod te overwegen.

De linksliberale Moon aanvaarde in mei zijn ambt met de belofte meer toenadering te zoeken tot het geïsoleerde Noord-Korea. De situatie in de regio is door twee atoomproeven en talrijke rakettesten van de Noord-Koreanen echter zeer gespannen.

China, Argentinië en Uruguay?

De organisatoren van de Olympische Spelen van volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang hopen dat Noord-Korea een team afvaardigt. Zuid-Korea heeft in 2002 het WK voetbal samen met Japan georganiseerd. Het buurland uit het noorden had zich destijds niet gekwalificeerd voor de eindronde. Voor de organisatie van het WK 2030 gelden tot dusverre ook China en een combinatie van Argentinië en Uruguay als opties.