Zweden lijken Oranje achterna te gaan

admin • 00:52, 09-09-2015 / Laatste Update: 11:57, 13-12-2023

Het Zweeds voetbalelftal lijkt Oranje achterna te gaan. Het team rond superster Zlatan Ibrahimovic, fit genoeg om te starten, leed dinsdagavond in kwalificatiegroep G de tweede nederlaag op rij, een heel pijnlijke bovendien.

Na het verlies in Rusland (1-0) bleek in Solna ook Oostenrijk te sterk: 1-4. De koploper kwam daardoor op 22 punten en is, zo daar nog aan kon worden getwijfeld, zeker van deelname aan de eindronde in Frankrijk.

De Russen passeerden Zweden door in Vaduz het kansloze Liechtenstein met 7-0 te verslaan. Ze hebben nu twee punten meer. In het duel om de derde plaats naderde Montenegro de Scandinaviërs tot op één punt. Dat was te danken aan een zege in en op Moldavië: 0-2. Stefan Savic scoorde in Chisinau al vroeg in de wedstrijd op aangeven van Inter-aanwinst Stevan Jovetic. Petru Racu besliste het duel halverwege de tweede helft, onbedoeld. HIj werkte de bal in eigen doel.

De Oostenrijkers kenden eveneens een flitsende start. Al na negen minuten ging de bal op de stip na een overtreding op op Zlatko Januzovic. David Alaba stuurde voormalig PSV-doelman Andreas Isaksson gedecideerd naar de verkeerde hoek. Nog voor rust legde Martin Hamrik de Zweedse aanhang op de tribunes definitief het zwijgen op met een rake kopbal. Marc Janko (ex-FC Twente) gaf de voorzet.

In de tweede helft bleef het angstwekkend stil in de Friends Arena, op het gezang van wat Oostenrijkers na. Ibrahimovic, die ondanks een buikspierblessure gewoon aan de aftrap stond, kon de Zweden niet tot grootse daden inspireren. De nederlaag had zelfs groter kunnen uitvallen, maar het bleef bij verdere treffers van Janko en opnieuw Hamrik. Pas in blessuretijd redde Ibrahimovic de twijfelachtige eer.

Rusland stond halverwege al met 3-0 voor door twee doelpunten van Artem Dzjoeba en rake strafschop van Aleksandr Kokorin. Hij mocht aanleggen van 11 meter na een 'professionele overtreding' van Daniel Kaufmann. Dat kwam deze tevens op rood te staan. Na rust voerden Dzjoeba (2x), Ffodr Smolov en Alan Dzagojev de score verder op.