Eredivisie Vrouwen: 'Teams zijn meer aan elkaar gewaagd'
i

Ajax op trainingskamp. Foto: Pro Shots

Eredivisie Vrouwen: 'Teams zijn meer aan elkaar gewaagd'

admin • 16:37, 10-01-2018 / Laatste Update: 07:57, 07-01-2024

De Eredivisie Vrouwen is halverwege het voetbalseizoen en FC Twente Vrouwen en Ajax Vrouwen gaan aan kop. Op ruime afstand volgen bijna alle clubs, met uitzondering van nieuwkomer Excelsior/Barendrecht Vrouwen met 0 punten. Tomas Toma neemt voor Sportnieuws.nl het vrouwenvoetbal onder de loep.

De actuele stand is op het moment van schrijven van dit stuk (9 jan. 2018) niet te terug te vinden op de website van KNVB; daar is de laatste speelronde van voor de winterstop nog niet verwerkt, terwijl we bijna drie weken (!) verder zijn. Kan gebeuren zou je zeggen toch? Of is dit tekenend voor hoe de KNVB vooralsnog omgaat met het vrouwenvoetbal?

Naja, goed… dit komt ongetwijfeld op een later moment ter sprake. Terug naar de titel en huidige stand in de Eredivisie Vrouwen...

Nivelleren of neergaan

De stand van zaken (zie hieronder de ranglijst): FC Twente Vrouwen en Ajax Vrouwen gaan ruimschoots aan kop. Met een gat van maar liefst 10 punten volgt de rest van de teams, waarbij Excelsior/Barendrecht Vrouwen de ranglijst afsluit met nog geen punt.

Anders dan de stand misschien doet vermoeden durf ik wel te zeggen dat het niveauverschil kleiner is geworden ten opzichte van vorig seizoen; zo krijgen de topclubs van de afgelopen seizoenen (Ajax, FC Twente en in mindere mate PSV en ADO Den Haag) meer weerstand van de andere clubs. Zo zijn PSV en ADO Den Haag dit seizoen al sterk achterhaald zijn. En ook FC Twente en Ajax ontvangen meer weerstand, ook al weten de andere clubs dit nog te weinig om te zetten in punten.

Zwakkere clubs sterker

Naast dat deze clubs dichter tegen de topclubs zijn aangekropen, zijn zij ook dichter tegen elkaar aangekropen. Zo schuift bijvoorbeeld de huidige nummer 7, PEC Zwolle Vrouwen, naar plek 3 als zij hun inhaalwedstrijd winnen tegen ADO Den Haag Vrouwen. Het verschil tussen de nummer 3 en nummer 8 is echt minimaal. En dit heeft meer te maken met het feit dat de ‘zwakkere’ clubs sterker zijn geworden dan dat de ‘sterke’ clubs er zwakker op zijn geworden.

De doorstroom vanuit de eigen opleiding (PEC Zwolle, ADO Den Haag, VV Alkmaar, SC Heerenveen), het aantrekken van spelers uit met name het buitenland en uiteraard de ontwikkeling van de organisaties en speelsters heeft hier vooral toe geleid. Met name dat eerste en het laatste punt zijn belangrijk. Is het dat gek om te zeggen dat eigenlijk elke club met vrouwenvoetbal een jeugdopleiding dient te hebben?

Persoonlijk denk ik van niet. Nog meer investeren in het begeleiden en opleiden van jonge enthousiaste meiden, in samenwerking tussen de clubs en met de KNVB, zou centraal moeten staan. Een belangrijke stap is gezet met de vernieuwing van het talentprogramma per ingang van het seizoen 2017-18. Het feit dat de Eredivisie Vrouwen kwalitatief stappen maakt blijkt ook uit de meest recente selectie van het Nederlands elftal met liefst 10 speelsters (van de 24) uit de Nederlandse competitie.

Conclusie

Laten wij hopen dat deze ontwikkeling zich weet door te zetten; een competitie waarin de teams sterker én meer gewaagd aan elkaar worden is een ontwikkeling die noodzakelijk is om de aantrekkelijkheid van de Eredivisie Vrouwen, het uithangbord van het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland, te vergroten. Een ontwikkeling die er ook toe leidt dat meer supporters deze wedstrijden gaan bezoeken. Een ontwikkeling die uiteraard ook samen moet gaan met een commerciële ontwikkeling, denk hierbij aan sponsoren, media-aandacht en beleving in de stadions. De clubs moeten hier samen in willen investeren, want uiteindelijk hebben zij allemaal belang bij een sterke én spannende competitie.

Columnist Tomas is partner en marketingmanager van het sportmarketing- en managementbureau Sporteyes en werkzaam voor PEC Zwolle. Hij schrijft minimaal eens per maand voor sportnieuws.nl over de ontwikkelingen en opmars van het vrouwenvoetbal.