Van de Donk probeerde Van Lunteren bij Oranje te houden: ‘Niemand maakte zoveel indruk op me’
i

BSR Agency

Van de Donk probeerde Van Lunteren bij Oranje te houden: ‘Niemand maakte zoveel indruk op me’

admin • 18:39, 06-03-2020 / Laatste Update: 12:00, 15-01-2024

Sarina Wiegman legt tijdens het oefentoernooi Tournoi de France vooral de nadruk op het verdedigingsspel van Oranje. Zo experimenteerde de bondscoach van de Nederlandse voetbalsters in de wedstrijd tegen Brazilië (0-0) met aanvalster Lineth Beerensteyn als rechtsback, omdat de vaste rechtsachter Desiree van Lunteren afscheid nam van Oranje.

Daniëlle van de Donk bekende dat ze nog heeft geprobeerd Van Lunteren op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. "Ik vond Desiree de beste speelster op het WK bij ons. Er is geen andere speelster die daar zoveel indruk op me heeft gemaakt. Ik ga haar heel erg missen, want ik heb altijd fijn met haar samengespeeld", aldus Van de Donk, die wel tevreden was met het optreden van stand-in Beerensteyn.

"Er zaten nog wel wat beginnersfoutjes in, maar ze heeft het goed gedaan. Ik heb ooit zelf ook als rechtsback gespeeld, maar dat is héél lang geleden."

Tegenstander vastzetten

Hoewel het Tournoi de France dus in het teken staat van experimenteren, verwacht Van de Donk niet dat zij het op een andere positie moet gaan proberen. Vooral achterin worden er dingen geprobeerd. "Ik vind dat we in topwedstrijden te vaak makkelijk worden uitgespeeld in de 1-op-1", concludeerde Wiegman.

"Ik zou graag zien dat we de tegenstanders een bepaalde kant op duwen, vastzetten en dan de bal veroveren. De formatie wijzigen, door bijvoorbeeld 5-3-2 te spelen, zie ik met deze ploeg niet zitten."

Lekker weekje

Oranje sluit het toernooi dinsdag af met een wedstrijd tegen gastland Frankrijk, dat eerder Canada met 1-0 versloeg. Wiegman: "Verder is het een kwestie van trainen, spelen en evalueren. Het is een lekkere week, al zou ik mijn team liever wat langer bij elkaar hebben."