Waterpolokeepster Aarts: WK-succes geeft kick

Waterpolokeepster Aarts: WK-succes geeft kick

Harry Nijland • 16:04, 04-08-2015 / Laatste Update: 01:28, 13-12-2023

Over stormachtig gesproken: waterpolokeepster Laura Aarts speelt op het WK in Kazan pas haar eerste grote toernooi en behoort nu al tot de uitblinkers. Mede dankzij de jonge speelster - ze wordt volgende week negentien - bereikte Oranje maandag ten koste van thuisploeg Rusland de halve finales. Woensdag is Italië de volgende tegenstander.

'Het geeft een enorme kick", zegt Aarts over de lovende kritieken die ze vooral na de wedstrijd tegen Rusland kreeg. 'Het is heel mooi, ook omdat het mijn eerste grote toernooi is." De druk van spelen op het hoogste podium voelt ze niet. 'Ik ben maar weinig gespannen, van nature ben ik altijd vrij koel. Sterker nog, ik krijg er juist energie van om voor 2300 man te spelen."

Met de halve finale in de tas is het WK voor Nederland al zo goed als geslaagd, maar Aarts ziet geen reden waarom het feest niet nog groter kan worden. Italië werd vorige maand in een oefenduel nog met 11-10 geklopt. 'Ik speelde die wedstrijd ook mee, en ik vind zeker dat we van ze kunnen winnen", meent de keepster.

Dat bondscoach Arno Havenga Aarts ook tegen Italië het doel laat verdedigen, is overigens nog geen zekerheid. In de groepsfase deelde ze haar positie met Debby Willemsz. 'We hebben twee hele goede keepsters", legt Aarts uit. 'Als de één de wedstrijd begint en het gaat niet zo goed, komt de ander erin. Of ik tegen Italië start, hangt af van de bondscoach. Ik hoor het pas vlak voor de wedstrijd, zo ging het tegen Rusland ook."

Maar of ze de halve finale nu speelt of niet, het talent Aarts is opgevallen. Droomt de speelster van de Utrechtse eredivisieformatie UZSC stiekem al van een buitenlandse topclub? 'Volgend jaar spelen we vanwege de Olympische Spelen geen competitie, maar daarna zou ik het vanwege de ervaring en het spelniveau wel heel tof vinden voor een jaartje." 'Een jaartje' inderdaad, want het Nederlands team heeft prioriteit. 'We trainen fulltime met de selectie, en als alle keepsters in het buitenland spelen wordt het lastig voor het team. Het moet in overleg. Oranje staat voor mij op één."

De nationale ploeg staan dan ook centraal in Aarts' toekomstplannen. 'De Olympische Spelen zijn mijn eerste droom", zegt ze. De keepster neemt een voorbeeld aan haar geroutineerde ploeggenote Yasemin Smit (30), die in 2008 in het gouden team op de Spelen van Peking zat. 'Ik zie mezelf wel net zo lang doorgaan als Yasemin. Ik hou van de sport."