Waterpolosters buigen in halve finale voor VS

Waterpolosters buigen in halve finale voor VS

19:12, 13-06-2015 / Laatste Update: 01:34, 13-12-2023

De Nederlandse waterpolosters hebben zaterdag naast een plek in de eindstrijd van de superfinale van de World League gegrepen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest in de halve finale met 8-5 buigen voor de Verenigde Staten. Oranje speelt zondag de troostfinale om het brons tegen China, dat in de andere halve finale verloor van Australië (3-5).

De waterpolosters speelden voor de vierde keer in amper twee weken tegen de VS, dat in de olympische finale van 2008 (Peking) verloor van Oranje. Op een voorbereidingstoernooi in China waren de Amerikanen twee keer te sterk en ook in Shanghai, bij de finaleronde van de World League, bleek 'Team USA' een maatje te groot. In de groep met 8-3 en zaterdag in de halve finale met 8-5. Oranje keek na drie periodes tegen een achterstand van 8-2 aan, maar maakte de score in het laatste kwart iets dragelijker.

Sabrina van der Sloot nam twee doelpunten voor haar rekening, de andere treffers kwamen op naam van Marloes Nijhuis, Vivian Sevenich en Leonie van der Molen. De vrouwen van Havenga hadden het in aanvallend opzicht moeilijk om door de Amerikaanse pressing te komen. Over het verdedigende aspect was de bondscoach wel tevreden. De World League past in de voorbereiding van Oranje op het WK in Kazan, dat eind juli begint.

Op het mondiale toernooi speelt de olympisch kampioen van 2008 in de groep tegen Griekenland, Zuid-Afrika en Australië, de verliezend WK-finalist van twee jaar geleden. De eindstand in de groep bepaalt de indeling voor de kruisfinales, waarin een ticket voor de kwartfinales is te verdienen.