Waterpolosters naar finale EK na zege op Spanje
i

Proshots

Waterpolosters naar finale EK na zege op Spanje

admin • 18:58, 21-01-2016 / Laatste Update: 17:25, 07-01-2024

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag op het EK in Belgrado de finale bereikt. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in de halve eindstrijd in de strafworpenserie te sterk voor de onttroonde titelhouder Spanje: 6-5. Na de reguliere speeltijd was de eindstand 9-9. De periodestanden waren: 4-3 2-3 2-1 1-2.

Door snelle treffers van Sabrina van der Sloot en Yasemin Smit kwam Oranje tegen Spanje binnen drie minuten op een voorsprong van 2-0. Daarna stokte de Nederlandse productie. Met drie treffers op rij nam de Zuid-Europese ploeg de leiding over (2-3). Dankzij doelpunten van Lieke Klaassen en Maud Megens sloot Oranje de eerste periode toch met een voorsprong af (4-3).

Fouten

De strijd ging ook in de tweede periode gelijk op. Nederland, dat nogal wat fouten maakte, gaf na een treffer van Nomi Stomphorst opnieuw een marge van twee doelpunten weg (5-3) en kwam weer op achterstand (5-6). Vivian Sevenich zorgde voor een evenwichtige ruststand: 6-6.

Ruimer verschil

In de derde periode nam Oranje via treffers van Van der Sloot en Smit weer afstand van Spanje (8-6), maar een ruimer verschil stond de nummer zeven van de WK vorig jaar in Rusland niet toe (8-7).

Strafworpen

Oranje kon in de vierde periode opnieuw een marge van twee treffers niet vasthouden (van 9-7 naar 9-9). Daardoor moesten strafworpen de beslissing brengen. Met een redding in de vierde ronde maakte keepster Laura Aarts de eerdere misser van Klaassen ongedaan, waarna de beslissing viel door een Spaanse worp op de lat: 6-5.

Rio

Oranje speelt vrijdagavond in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Hongarije en Italië, later op donderdag. De Europees kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van Rio 2016.