Hoe de Koning van La Vuelta zijn titel verloor, terugwon via de rechter en 725.000 euro kreeg
i

Roberto Heras in de gouden trui met Denis Menchov (links) en Carlos Sastre (rechts) (©Getty Images)

Hoe de Koning van La Vuelta zijn titel verloor, terugwon via de rechter en 725.000 euro kreeg

Nick Klaessens • 13:13, 18-09-2024 / Laatste Update: 13:30, 18-09-2024

Primoz Roglic schreef vorige week voor de vierde keer de Ronde van Spanje op zijn naam. Dat deed slechts één iemand eerder in de geschiedenis: precies 19 jaar geleden vandaag won de Spanjaard Roberto Heras zijn vierde Vuelta. Een positieve dopingtest leidde tot diskwalificatie, een twaalf jaar durende rechtszaak, gerechtigheid en een schadevergoeding van 725.000 euro. Sportnieuws.nl dook in de historie en ontdekte dat hij nog altijd topsporter is.

Roberto Heras (nu 50 jaar) wordt gezien als de grootste kampioen in de geschiedenis van de Ronde van Spanje, omdat hij met vier titels een recordaantal eindzeges behaalde. Onlangs werd dat aantal geëvenaard door de Sloveen Primoz Roglic. Dat hij zijn officieuze titel 'Koning van La Vuelta' nu moet delen met iemand, vindt Heras niet erg, zei hij tegen de Spaanse krant Mundo Deportivo: "Het is een grote eer dat een kampioen als Roglic mij evenaart."

Groot sportman

Andermaal toonde hij zich een groot sportman die Heras, die bekendstond om zijn klimkracht en tactische inzicht. Hij won de Ronde van Spanje in 2000, 2003, 2004 en 2005. Na een positieve EPO-test moest hij die laatste titel echter inleveren en werd hij geschorst voor twee jaar. Hoewel Heras besloot met vervroegd pensioen te gaan na die schorsing, vocht hij meteen de dopingaanklacht aan via de rechter. Het werd zijn meest intensieve 'Ronde'.

Glansrijk debuut

In 1997 debuteerde Roberto Heras op 23-jarige leeftijd voor Team Kelme met een etappewinst en een vijfde plek in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje. Wat had deze berggeit nog meer in zijn mars? In 1998 werd de wielerwereld geteisterd door dopingschandalen. Om deze reden besloot de organisatie van de Vuelta het parkoers zo aan te passen dat het peloton nergens de grens over hoefde, zodat er geen grenscontroles nodig waren. Heras finishte als zevende, maar werd later zesde omdat ene Lance Armstrong werd gediskwalificeerd.

Spanje waarschuwt sport- en wielerwereld: dopinggebruikers nog steeds moeilijk te pakken

6 februari 2024, 20:02

Lance Armstrong bekende in 2013 dat hij tijdens zijn carrière doping had gebruikt. De wielrenner won dankzij de verboden middelen zeven keer de Tour de France, maar liep nooit tegen de lamp bij een dopingcontrole. Dat leek iets uit een ver verleden, maar vanuit Spanje wordt er gewaarschuwd. Het is nog steeds moeilijk om dopinggebruikers te pakken en daar zijn een aantal belangrijke redenen voor. Met name de wielerwereld moet zich zorgen maken.

Koning van de Vuelta

In 1999 kende klimmer Heras een valse start door als 144ste te eindigen in de tijdritproloog. In de bergen haalde hij alles en iedereen in, met uitzondering van Jan Ullrich. Op bijna zes minuten afstand van de Duitser stond hij voor het eerst op het podium (3e). In 2000 greep hij de macht in de veertiende etappe van de Vuelta en liet hij die niet meer los. De Spaanse media smulden van hun eerste bergspecialist sinds Pedro Delgado in de jaren tachtig. Zijn eerste Vuelta-eindzege leverde hem een lucratief contract op bij Team US Postal van onder meer Lance Armstrong, Tom Boonen en George Hincapie.

Adjudant van Lance

Na deze transfer beweerden boze tongen dat Heras slechts aangekocht was, omdat hij gold als de grootste concurrent van Lance Armstrong. Hij bleek een begenadigd beschermheer voor de Amerikaan. Zelf werd hij in 2001 en 2002 respectievelijk vierde en tweede in de Ronde van Spanje, om vervolgens in 2003 weer rechtop in het zadel te zitten. Door in de laatste week elke dag aan te vallen, pakte hij zijn tweede eindzege. Ook het jaar erop wist hij te winnen.

Wat ons in het belangrijke jaar 2005 brengt, toen hij de Russische Rabobank-renner Denis Menchov op grote afstand (4 minuten en 30 seconden) wist te houden. Heras won zijn derde Vuelta op rij, en de vierde in totaal. En toen kwam oktober 2005.

Betrapt en geschorst

Wielerbond UCI meldde dat Heras betrapt was op het verboden middel EPO en dat hij daarom zijn laatste titel in moest leveren. Ook werd hij geschorst voor twee jaar. Een boze Heras stapte meteen naar de rechtbank van Castilië en Léon om de rechtmatigheid van de dopingcontrole aan te vechten. Zes jaar later - in 2011 - kwam de rechtbank inderdaad tot de conclusie dat de bewuste dopingstalen niet goed waren bewaard. Het Spaanse Hooggerechtshof bepaalde in 2012 dat Heras zijn vierde titel terugkreeg. Ook dáár liet hij het niet bij zitten.

725.000 euro

Want wie het gevecht met Roberto Heras aangaat, zal karakter moeten tonen. Heras ging een nieuwe zaak aan, waarbij hij 1 miljoen euro schadevergoeding eiste van de Spaanse staat. Dit ter compensatie van misgelopen inkomsten en imagoschade. In januari van 2016 kreeg hij gelijk, al werd het bedrag teruggebracht tot 725.000 euro. De Spaanse overheid ging vervolgens dáár weer tegen in protest, maar in mei van 2017 kreeg Heras dan toch nog zijn beloofde 725K bijgeschreven. Twaalf jaar na dato.

Nog altijd topsporter

In 2009 werd Roberto Heras nog wereldkampioen vouwfietsen. Tegenwoordig is de vijftigjarige Spanjaard een fervent trailrunner. Zo won hij in 2017 nog een wedstrijd van 100 kilometer en een jaar later eentje van 92 kilometer. Zijn laatste race liep hij in december vorig jaar. Maar nog even terug naar de Ronde van Spanje, wat als Roglic volgend jaar weer wint? "Het hang af van de concurrentie", aldus Heras tegen Mundo Deportivo. "Als Pogacar of Vingegaard in 2025 meedoen, dan zijn zij de favoriet."