Omloop: Van Avermaet pakt 1e wielerklassieker van het jaar
i

ANP

Omloop: Van Avermaet pakt 1e wielerklassieker van het jaar

admin • 17:38, 25-02-2017 / Laatste Update: 20:51, 05-01-2024

Olympisch kampioen Greg van Avermaet heeft voor het 2e jaar op rij Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Belg schudde in de slotfase van Omloop Het Nieuwsblad zijn medevluchters Sep Vanmarcke en wereldkampioen Peter Sagan van zich af om zo de 1e grote wielerwedstrijd van het seizoen te winnen.

Het leek op een déjà-vu van vorig jaar, dat laatste sprintje. Van Avermaet versloeg Sagan op precies dezelfde manier als in de Omloop van 2016: hij ging op kop door de laatste flauwe bochten en ging zo hard aan dat Sagan niet meer over hem heen kon komen.

Valpartij

De koers werd opengebroken op zeventig kilometer van de streep, door een massale valpartij op de kasseien van de Donderij. Talloze favorieten – waaronder Tom Boonen, Lars Boom, Alexander Kristoff en Bryan Coquard – sloegen tegen de grond. Doordat het peloton meteen daarna compleet versnipperde op de Taaienberg was terugkeren in de kop van de koers onmogelijk.

Sagan vliegt

Op de Taaienberg, de Eikenberg en de Wolvenberg ging vooral Sagan tekeer. Hij smeet met zijn krachten en trok zo hard door dat alleen Vanmarcke en Van Avermaet konden volgen. Met z’n drieën rolden ze de vroege vluchters op. 1 daarvan, de Nederlander Mike Teunissen, kon nog lang in hun spoor mee – maar hij moest ze laten gaan op de kasseien van de Paddenstraat. Hij werd uiteindelijk de beste Nederlander, net buiten de top-tien.

Minuut voorsprong

In de finale probeerden nog diverse ploegen – Sky, Trek, Etixx en Lotto – om het leidende trio terug te pakken, maar er was geen kruit tegen hun overmacht gewassen. Met een minuut voorsprong reden Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke Gent weer binnen. Sagan leek de sterkste man in koers, maar hij liet zich verrassen in de laatste bochten. Net als vorig jaar. Van Avermaet zei na afloop tegen de camera van Sporza: ,,Ik was niet de sterkste, maar ik won wel de sprint.”