Op een rij: superveel Nederlands wielersucces in 2019

Cor Vos

admin • 19:07, 12-10-2019 / Laatste Update: 16:55, 05-01-2024

Bauke Mollema sloot zaterdag een fantastisch wielerjaar voor Nederland in stijl af. We zagen een dominant Jumbo-Visma, de sensationele Mathieu van der Poel en Steven Kruijswijk die het podium van de Tour de France haalde. Ook zonder een schitterende Tom Dumoulin was 2019 een topjaar!

Wout Poels was dit jaar al vroeg in vorm, want half januari pakte de Ineos-renner uit Venray de 3e plaats in de Tour Down Under. Ook Primoz Roglic was nog voor de lente al in vorm, want de kopman van Jumbo-Visma greep in februari de macht in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Het bleek een voorbode voor de rest van het jaar.

Klassiekers en rittenkoersen

Het Nederlandse succes hield zowel in eendaagse klassiekers als rittenkoersen aan in het voorjaar. Wout van Aert werd voor Jumbo-Visma 3e in de Strade Bianche en 2e in de E3 Harelbeke, terwijl Roglic solliciteerde voor de grote rondes door de belangrijke Tirreno-Adriatico én Ronde van Romandië te pakken. Dylan Groenewegen droeg zijn steentje bij door eind maart de Driedaagse Brugge-De Panne binnen te sprinten.

Van der Poel

Begin april was Van der Poel klaar met crossen en meldde hij zich op de weg. Het werd een ongekend succesvolle maand, met winst in Dwars voor Vlaanderen en een werkelijk ongekende spurt in de Amstel Gold Race. De grote rondes sloeg de jonge Nederland dit seizoen nog over. Gelukkig waren Jumbo-Visma en Roglic er, hij pakte 2 ritten in de Giro en de 3e plaats in het eindklassement.

Tour de France

De Ronde van Frankrijk was 1 groot orgasme voor Jumbo-Visma. Vanaf het begin van de rittenkoers was de Nederlandse ploeg het te kloppen team. Het zorgde voor 4 zeges in de eerste 10 dagen: de 1e voor Mike Teunissen in een sprint, de 2e etappe voor de hele ploeg, Groenewegen in rit 7 en Van Aert in de 10e. Het hadden er meer kunnen zijn, als Van Aert niet was gevallen in de tijdrit. Kruijswijk legde het af tegen Egan Bernal, maar was dolgelukkig met zijn 3e plaats op het podium.

Vuelta

Ook na de Tour was de koek nog niet op, want voor Roglic stond zijn 2e grote ronde van het jaar op het programma: de Vuelta. Mede door zijn winnende tijdrit greep de Sloveen zijn 1e grote ronde in Madrid. Fabio Jakobsen brak door in de 'Grand Tours' met 2 heerlijke etappeoverwinningen. Sprintkanon!

Mollema

En toen kwam 12 oktober, de Koers van de Vallende Bladeren, de Ronde van Lombardije. Mollema spoot op tijd weg bij misschien wel de man van het seizoen, Roglic, en pakte zijn 1e écht grote klassieker. "Deze race winnen is ongelooflijk", zei hij na afloop. Held!

Het wielerseizoen is grotendeels voorbij, op wat kleinere koersen na. Dinsdag begint de laatste World Tour-rit, de Ronde van Guangxi. Roglic wint zo goed als zeker ook het eindklassement van de World Tour.