Voorbeschouwing Vuelta: 'Pakt Froome deze ronde ook, of wint een uitdager?'
i

ANP

Voorbeschouwing Vuelta: 'Pakt Froome deze ronde ook, of wint een uitdager?'

admin • 14:00, 18-08-2017 / Laatste Update: 07:05, 07-01-2024

De Vuelta a España: Een koers die een beetje ondergesneeuwd is geraakt door 'grote broertje' Tour de France. Maar onder wielerliefhebbers is de 3 weken lang durende koers door Spanje razend populair. Dat komt doordat de organisatie van de Vuelta de renners over onmogelijke bergweggetjes stuurt en zo de race moeilijk te controleren maakt. Na 3 weken staat er toch iemand op de hoogste plek op het podium, maar wie?

De editie van 2017 brengt 3 renners aan de start die weten hoe het is om de Vuelta te winnen: Alberto Contador, Vicenzo Nibali en Fabio Aru. Contador won zelfs in 2008, 2012 en 2014. De Spanjaard begint aan zijn laatste klus, want na de Vuelta is het gedaan met koersen. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat 'El Pistolero' er met de eindzege vandoor gaat. In de Tour de France kwam Contador dusdanig tekort dat hij een wonder nodig heeft om mee te doen om de knikkers.

Froome won nog nooit

Wel goed in de Tour (hij won hem uiteraard) was Christopher Froome. Hij brak door in de Ronde van Spanje van 2011 met een 2e plek in het eindklassement. Dat kunstje herhaalde hij in 2014 én 2016 en nu komt hij naar Spanje voor de winst. Het parcours van dit jaar is wel gruwelijk, waardoor Team Sky de nodige moeite zal hebben met controleren en dat is gunstig voor de televisiekijker. Wout Poels is overigens ook erbij en heeft een rol als 'reserve kopman' gekregen. Mocht er iets met Froome gebeuren, is het aan de Limburger om de Sky-eer hoog te houden.

Wie daagt Froome dan uit?

'Neerlands Hoop In Bange Dagen' is Steven Kruijswijk. De renner van Team LottoNL-Jumbo heeft na een volstrekt mislukte Giro d'Italia (waar hij zelfs afstapte) zijn zinnen gezet op een goed klassement. De ploeg is volledig om de 30-jarige Brabander heen gebouwd en lijkt een gooi te gaan doen naar de eindzege. Dat zelfde geldt ook een beetje voor Wilco Kelderman van Sunweb-Giant. Zij hebben ook de winnaar van de Bolletjestrui van de Tour de France bij zich: Warren Barguil.

Als outsider kan Vicenzo Nibali nog worden genoteerd. De ijzersterke Italiaan in dienst van Bahrein-Merida is in goede doen, maar heeft niet de sterkste ploeggenoten bij zich. Wel leuk: broertje Antonio is mee.

Parcours

Goed, van de favorieten ben je nu dus helemaal op de hoogte. Wil je nou weten waar die favorieten gaan vechten om de Rode trui? Check dan HIER het parcours!