🚴 | Stem! Wat waren jouw favoriete edities van de topklassiekers?
i

BSR

🚴 | Stem! Wat waren jouw favoriete edities van de topklassiekers?

Sjors Tanis • 19:43, 12-04-2020 / Laatste Update: 23:45, 04-01-2024

Alle grote voorjaarsklassiekers werden geannuleerd vanwege het coronavirus. 12 april zou eigenlijk Parijs-Roubaix worden verreden, maar ook de 'Hel van het Noorden' gaat niet door. Sporza zendt de editie van 2002 uit, gekozen door bezoekers van de website. Nu is de vraag: wat zijn eigenlijk jouw favoriete edities van de grote voorjaarsklassiekers de laatste jaren?

Stem hier!

Milaan-Sanremo

De 1e topklassieker van het seizoen en ook de 1e van in totaal 5 monumenten. Een relatief vlakke wedstrijd, maar met bijna 300 kilometer enorm lang. In de finale zitten nog de klimmetjes van de Cipressa en de Poggio, waardoor ook aanvallers in het verleden succes hadden, denk aan Fabian Cancellara, Simon Gerrans en Vincenzo Nibali.

[poll id="2029"]

Gent-Wevelgem

Van de kasseienklassiekers misschien wel het minst zwaar, al is dit zeer relatief. Soms eindigt de koers in een groepssprint van een uitgedund peloton, maar soms is het een veldslag, zoals in 2015, toen Luca Paolini won na een echte waaierwedstrijd met wind waardoor renners van hun fiets werden geblazen.

[poll id="2030"]

Ronde van Vlaanderen

'Vlaanderens Mooiste' is, vooral voor Belgen en zeker voor 'Flandriens', dé wielerdag van het jaar. Een legendarische kasseienkoers met ook korte, steile klimmetjes in het parcours, waaronder de legendarische Muur van Geraardsbergen, waar Fabian Cancellara in 2010 Tom Boonen op indrukwekkende wijze uit het wiel reed.

[poll id="2031"]

Parijs-Roubaix

Dé kasseienwedstrijd van het jaar. Met tientallen kilometers aan kasseien in Noord-Frankrijk heeft Parijs-Roubaix niet voor niets de bijnaam 'Hel van het Noorden'. Niki Terpstra was in 2014 de laatste Nederlandse winnaar op de wielerbaan in Roubaix, waar traditioneel de finish ligt na zo'n 260 kilometer.

Vorig jaar won Philippe Gilbert met Parijs-Roubaix zijn 4e verschillende monument; enkel Milaan-Sanremo ontbreekt nog op zijn erelijst van monumenten (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije).

[poll id="2032"]

Amstel Gold Race

De Nederlandse topklassieker op de wielerkalender. De 'AGR' kent veel verschillende fraaie edities, maar die van 2019 zal nog lang in de herinneringen blijven, toen Mathieu van der Poel, als Nederlands kampioen, uit zo leek verslagen positie nog naar de zege sprintte.

[poll id="2033"]

Luik-Bastenaken-Luik

In Wallonië wordt het wielervoorjaar traditioneel afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. Een zware koers met veel hoogtemeters over de heuvels in de Ardennen, zoals La Redoute, Roche-aux-Faucons en de Côte de Saint-Nicolas. In 2016 wist Wout Poels te winnen.

[poll id="2034"]