Wielerbond denkt aan NK in buitenland omdat hier geen bergen zijn
i

ANP

Wielerbond denkt aan NK in buitenland omdat hier geen bergen zijn

Brian Vesseur • 18:49, 29-05-2019 / Laatste Update: 21:54, 05-01-2024

Het NK wielrennen zou in de toekomst best eens een keer in het buitenland georganiseerd kunnen worden. De Nederlandse wielerbond (KNWU) speelt met die gedachte vanwege het gebrek aan bergen hier. Deelname wordt zo aantrekkelijker voor klimmers als Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Robert Gesink en Bauke Mollema.

Het idee komt uit de koker van Jumbo-Visma-manager Richard Plugge. Die vertelde woensdagochtend bij de start van de zeventiende Giro-etappe dat hij het plan heeft neergelegd bij het KNWU. ,,En die hebben het niet direct afgewezen.’’ Dat veel van de beste wielrenners afzeggen voor het NK op de weg is al een langslepende discussie.

NK overslaan

Zo start de Jumbo-ploeg start dit jaar op het NK in Ede zonder hun kopmannen van de Tour de France, Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen. Enerzijds omdat het niet in hun programma past en omdat de risico’s op valpartijen en blessures vlak voor de Tour de France te groot zijn. Plugge: ,,Denk aan Wilco Kelderman vorig jaar.’’ Maar daarnaast dus ook omdat voor renners als Kruijswijk de kans op een resultaat nagenoeg uitgesloten is, omdat het parkoers hem niet past. Ook Tom Dumoulin start niet in de wegwedstrijd bij het NK. Hij rijdt wel de tijdrit.

Oostenrijk of Duitsland

KNWU-directeur Thorwald Veneberg laat weten dat hij het idee in overweging heeft. ,,We zijn vorig jaar al met de ploegen in gesprek gegaan hoe we kunnen proberen het NK aantrekkelijk te maken voor renners en ploegen. Een NK in de bergen in Oostenrijk of Duitsland waar flink geklommen kan worden is een van de ideeën. Wedstrijdorganisator Golazo vond het een wild en interessant idee. Ook wij vinden het interessant, maar voor nu en de komende jaren hebben we voor het NK nog even onze handen vol.’’

Wie betaalt?

Voornaamste struikelblok is volgens Veneberg het geld. ,,Nu zijn Nederlandse gemeenten een grote partner, maar als je een NK in de Alpen doet is de vraag: wie betaalt de kosten? En hoe krijg je alle renners daarheen? Dat is een uitdaging.’’