Het Oranje-wielerjaar 2019: wat wat jouw favoriete moment? (poll)

BSR

Sjors Tanis • 20:21, 17-10-2019 / Laatste Update: 10:12, 05-01-2024

Nederland was in 2019 uitermate succesvol in het wegseizoen op de fiets. Mathieu van der Poel kende zijn absolute doorbraak op de weg, Bauke Mollema verraste vriend en vijand door 38 jaar na Hennie Kuiper weer eens de Ronde van Lombardije te winnen namens Nederland en de Nederlandse World Tour-ploeg Jumbo-Visma kende het beste seizoen uit haar bestaan met liefst 50 overwinningen én na 30 jaar weer eens een Nederlander in het geel in de Tour.

Een overzicht van de 6 mooiste Nederlandse successen dit wielerjaar.

[poll id="1714"]

Mathieu van der Poel bekroont supervoorjaar met winst in AGR

2019 was het 1e jaar dat Mathieu van der Poel zich volledig richtte op het wegseizoen. De alleskunner bevestigde zijn supertalent: hij won de GP Denain, Dwars door Vlaanderen én de Brabantse Pijl in het voorjaar. Maar op 21 april volgde het absolute hoogtepunt met winst in de Amstel Gold Race, de enige Nederlandse topklassieker. En dat als kampioen van Nederland.

Fabio Jakobsen bevestigt status

De 23-jarige Fabio Jakobsen liet vorig jaar al zien een sprinttalent te zijn met winst in de Scheldeprijs en een etappe in de BinckBank Tour, maar in 2019 deed de renner van succesploeg Deceuninck-Quick Step er nog een schepje bovenop. Jakobsen won opnieuw de Scheldeprijs en werd eind juni Nederlands kampioen op de weg als opvolger van Van der Poel. In de Vuelta liet Jakobsen zien ook in een grote ronde te kunnen winnen: bij zijn debuut won de snelle Nederlander 2 ritten, waaronder de slotrit in Madrid.

Na 10.961 dagen weer een Nederlander in het geel

Dag 1 van de Tour de France: Dylan Groenewegen is favoriet in de verwachte massasprint en kan de 1e Nederlandse drager van de gele trui worden sinds Erik Breukink in 1989. Maar Groenewegen kent pech in de slotfase en de Nederlandse droom op geel lijkt verkeken. Maar plotseling is daar Mike Teunissen: de 27-jarige allrounder is op de hellende aankomst in Brussel sneller dan Peter Sagan en schenkt Nederland 30 jaar na Breukink tóch een gele trui. ,,Onwerkelijk gewoon, een bizar scenario", was zijn 1e reactie.

Steven Kruijswijk maakt droom waar: podium in Parijs

Hij werd al eens 4de in zowel de Giro d'Italia als de Vuelta a España én 5e in de Tour de France, maar Steven Kruijswijk wilde meer. De kopman van Jumbo-Visma wilde het podium halen van een grote ronde. Dit jaar maakte hij die droom waar: na 3 weken Tour de France stond de 32-jarige Kruijswijk als 3e op het eindpodium in Parijs, achter eindwinnaar Egan Bernal en diens ploeggenoot (en winnaar van 2018) Geraint Thomas.

Het fantastische jaar van Jumbo-Visma

De 3e plaats van Kruijswijk in de Tour hebben we al besproken, maar het was zeker niet het enige succes van Jumbo-Visma in 2019. De ploeg kende misschien wel het meest succesvolle jaar uit de roemruchte geschiedenis (met voorgangers Rabobank en Belkin) en de teller staat, op het moment van schrijven, op 50 UCI-zeges in 2019.

Een belangrijke schakel in dit succes is natuurlijk voormalig schansspringer Primoz Roglic. De 29-jarige Sloveen won in het voorjaar al World Tour-wedstrijden UAE Tour, Tirreno-Adriatico én de Ronde van Romandië. De Giro begon hij als topfavoriet, maar na 3 weken moest hij genoegen nemen met plek 3 achter winnaar Richard Carapaz en Vincenzo Nibali. In de Vuelta nam Roglic zijn sportieve revanche en won hij met grote overmacht zijn 1e grote ronde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Maar Jumbo-Visma was op meer manieren succesvol: in de sprints liet Dylan Groenewegen met 15 seizoenszeges zien bij de beste sprinters ter wereld te horen. Hij won onder andere een rit in de Tour en 2 ritten in Parijs-Nice. Teunissen wist naast zijn gele trui in de Tour vaker te winnen en bevestigde zijn status als allrounder.

Maar het succes van Jumbo-Visma kan het best worden uitgedrukt in de ploegentijdrit van de Tour de France, waar het Nederlandse team de concurrentie verpletterde en zo na het succes op de openingsdag liet zien wie de sterkste ploeg was als geheel. Ook Wout van Aert, net als Van der Poel als origineel veldrijder op de weg actief, verdient een vermelding: hij won 2 ritten in de Dauphiné en 1 etappe in de Tour.

Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

2019 leek voor Bauke Mollema een jaar van 'net niet' te worden. Hij behaalde ereplaatsen in de Amstel Gold Race (12de), Waalse Pijl (6e), de Giro d'Italia (5de) en Clásica San Sebástian (5e), maar ergens winnen lukte niet. En dat was voor de 32-jarige renner van Trek-Segafredo, in het verleden toch al winnaar van San Sebástian en ritten in de Tour (2017) en de Vuelta (2013), een teleurstelling. Maar Mollema bleef zoals gebruikelijk vechten en de beloning kwam, dit najaar, in de laatste topklassieker van het jaar: de Ronde van Lombardije.

Mollema ging met nog 18 kilometer te fietsen solo en bleef zijn concurrenten, onder andere Alejandro Valverde, Tour-winnaar Bernal en Vuelta-winnaar Roglic, knap voor in het 5e 'monument' van het jaar. Mollema zorgde ervoor dat 38 jaar na Hennie Kuiper weer eens een Nederlander de 'Koers van de vallende bladeren' won.