Dit is waarom de Tour-etappe van vandaag echt té gruwelijk is

16 september 2020

Hollandse Hoogte / Presse Sports

,,Op een slechte dag kan je er een half uur op verliezen", zei Tadej Pogacar, 2de in deze Tour, over de Col de la Loze. Die col is vandaag (woensdag) de aankomstklim in de 17de rit. Dit is waarom deze etappe de Koninginnenrit is.


Het gemiddelde stijgingspercentage van de Col de la Loze is 7,8 procent. Prima toch? Dan zijn pakweg Neronne (9,1%), Puy Mary (8,1%), Selle de Fromentel (8,1%), Madeleine (8,4%), Plateau des Glières (11,2%) en Planche des Belles Filles (8,5%) een stuk steiler in deze Tour.

Wat is dan het probleem?
Het lastige is de combinatie van lengte (21,5 kilometer vanuit Bride-les-Bains), hoogte (2.304 meter) en onregelmatigheid (de afwisseling van extreem hoge en opvallend lage percentages breekt voortdurend het klimritme). Vooral de slotfase is een ware hel, met 4 kilometer van achtereenvolgens 11,2, 11, 9,5 en 9,3 procent gemiddeld en een finalestrook van 500 meter lang 9,7 procent. De maximumpiek is liefst 24 procent! Krankzinnige cijfers.


,,Drie, vier keer de Muur van Hoei”, maakte Tourbaas Christian Prudhomme een vergelijking. ,,Ik schrok er zelf van, toen we de beklimming ontdekten. Het zal een enorme schok zijn voor de meeste renners. Maar échte klimmers zullen hiervan smullen.” 

Uitzondering voor de Tour
,,Het oorspronkelijke gravelpad over 6 kilometer lag er enkel voor de onderhoudsploegen van de skipistes”, stelt Prudhomme. Normaal is het stuk volledig autovrij. Enkel fietsers, mountainbikers en wandelaars mogen er op. Voor de Tour wordt een uitzondering gemaakt. Na de passage gaat het hek opnieuw dicht. Het is wél de bedoeling om de weg over 2 jaar nog verder door te trekken naar het zuiden, zodat een bergfietspad ontstaat dat uniek is in de wereld.

Ideaal voor Roglic?
Geletruidrager en ex-schansspringer Primoz Roglic lijkt dan ook in het voordeel: de col biedt uitzicht op de skischans van Le Praz, die dienst deed tijdens de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville. Kan het een voorteken zijn?  De Sloveen zelf kan niet wachten: ,,Dat wordt nog mooier om naar te kijken dan dinsdag. Ik verwacht dat er heel de tijd aanvallen op de laatste beklimming zullen komen. Het is de koninginnenrit van deze Tour en we gaan naar het hoogste punt. De laatste 5 kilometer zijn crazy hard. Het wordt een gevecht voor elke seconde.’’

Schakel snel in, want de uitzending op tv is al begonnen!