Tour de France: Thibaut Pinot wint op de beroemde Tourmalet

20 juli 2019

Wielrenner Thibaut Pinot heeft op machtige wijze de 14de etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman kwam als eerste boven op de beroemde berg Tourmalet. Julian Alaphilippe behield zijn gele trui door 2de te worden. Steven Kruijswijk werd 3de.
Op zo'n 9 kilometer voor de streep nakte Warren Barguil 'm ertussenuit. Barguil stond voor deze etappe 22ste in het algemeen klassement, op 6.39 minuten, dus vormde geen bedreiging voor de gele trui. De wielrenner van Arkéa-Samsic is kampioen van Frankrijk en staat bekend als een goede klimmer. Zeker nadat hij in 2017 al eens de bolletjestrui won. Maar uiteindelijk ging Barguil toch ten onder in het geweld.

Jumbo-Visma neemt over
In de laatste kilometers naar de top controleerde Jumbo-Visma. De ene na de andere concurrent werd op achterstand gereden. Met nog een kilometer te gaan brak de hel los. De ene na de andere aanval werd geplaatst. Zelfs titelverdediger Geraint Thomas kon het niet aan en verloor tijd. Steven Kruijswijk was wel leip en liep in op Thomas! Kruijswijk kwam net als Alaphilippe op 6 seconden achter Pinot binnen.

Reactie Kruijswijk
"Mijn niveau is aardig", zei Steven Kruijswijk na afloop tegen de NOS. "Ik ben tevreden. Mijn ploeggenoten gingen volle bak, ze waren zo goed. Dat was mooi om te zien. Ik zei dat ze even moesten inhouden, want ze gingen zo hard. Dan is het ademhalen en ik denk dat ik goed gefinisht ben. Als ik deze lijn kan doortrekken, ga ik zeker meedoen om het podium."

Quintana grote verliezer
Maar op de nationale feestdag in Colombia was Nairo Quintana de grootste verliezer. De klassementsman van Movistar werd op dikke achterstand gereden door de rest.