Snowboardster Michelle Dekker baalt dat ze olympisch dorp niet uit mag: 'Ik wil wereldreis maken'

Snowboardster Michelle Dekker baalt dat ze olympisch dorp niet uit mag: 'Ik wil wereldreis maken'

Eimert Pruis • 17:30, 07-02-2022 / Laatste Update: 16:13, 06-08-2024

Snowboardster Michelle Dekker (25) is maar wat blij dat ze voor de 3e keer aan de Olympische Winterspelen meedoet. Ze baalt wel als een stekker dat door de coronapandemie iedereen in de 'bubbel' moet blijven. "Ik hou heel erg van reizen en bijna altijd hang ik rondom een wedstrijd een paar dagen de toerist uit met mijn vader."

Door: Eimert Pruis

Sportnieuws.nl spreekt met de reislustige en opgewekte Dekker, die dinsdag van start gaat op de parallelreuzenslalom. Na Sochi 2014 en Pyeongchang 2018 is de nog altijd pas 25-jarige slalomsnowboardster er weer bij op de Spelen. Zo vanzelfsprekend was dat alleen niet. De Zoetermeerse kwalificeerde zich niet, maar mocht als uitzondering toch mee met TeamNL naar Beijing. "Superblij toen ik dat hoorde. Trainen is lastig met corona en met alle gebieden in Oostenrijk die in lockdown gingen. In Nederland zijn er geen bergen en gelukkig zag NOC*NSF dat ook in."

Michelle Dekker in volle concentratie

'Een wedstrijd als elke andere'

"In mijn laatste race heb ik de top 8 gehaald. Dat is wel heel erg goed en bewijst dat ik echt een flinke stap omhoog heb gemaakt. Als ik deze lijn vast kan houden kan ik de finale halen en dan kan er echt alles gebeuren." Bij de 1e Spelen was Dekker pas 17 en eindigde ze op de 22e plaats. In Zuid-Korea 4 jaar later volgde de 17e plaats. Langzaam wordt ze steeds beter. "Ik denk nu dat ik gewoon de top 8 kan halen. De wedstrijd is hetzelfde als de World Cup, alleen met minder concurrentie. De beste zijn er wel bij, dus we gaan het zien. In mijn gedachte houd ik vast dat het een wedstrijd is als elke andere."

Geen bezoekje aan de Chinese Muur

Toch is deze Spelen wel anders voor Dekker. Het coronavirus zorgt voor een surrealistische Spelen. In China is alles strenger dan ooit. Even het olympisch dorp verlaten voor een bezoekje aan de Chinese Muur is zwaar verboden. "Zo voelt het toch nog hier alsof het mijn eerste Spelen zijn. Alles is zo anders. Ik moet met veel meer dingen rekening houden. Ik ben voorzichtiger dan ooit. Maar het zorgt er niet voor dat ik er minder zin in heb."

Altijd de toerist uithangen

Haar zo geliefde uitjes kan ze deze keer vergeten. Samen met haar vader, die overal met haar meegaat, vindt ze het leuk om de hort op te gaan. "Ik neem altijd de tijd om alles te bekijken. De cultuur ook mee te pakken. Dat is echt mijn dingetje. Het reizen naar de wedstrijden kost mij en mijn ouders natuurlijk al veel geld, dus dan moet je er ook het beste van maken. Ik hou zo erg van reizen."

'Ik wil niet in mijn eentje een wereldreis maken'

Samen met iemand de wereld rondreizen

Dekker kijkt dan ook graag vooruit na haar snowboardcarrière. Dan wil ze een wereldreis gaan maken. "Dat lijkt me zo leuk. Ik wil alleen niet in mijn eentje de wereld rondreizen, wel graag met iemand samen. Ik weet alleen niet of mijn vader dan ook nog met mij wil gaan backpacken", zegt Dekker lachend. Waar veel mensen van de strandvakanties zijn, kiest de sportieve Dekker graag voor de actieve vakantie met veel natuur en cultuur. "Heel veel landen doen het zo anders dan Nederland. Het trekt mij aan om te kijken hoe. Ik wil nieuwe plekken zien, wandelingen maken en ervaringen opdoen. Ik ben van plan om na mijn loopbaan te beginnen in Amerika. Dat wordt echt een langere reis. En dan eindigen aan de andere kant van de wereld in Nieuw-Zeeland en Australië. Eindelijk kan ik dan nog meer ontdekken dan alleen het snowboarden. Maar mocht ik toevallig een board tegenkomen dan stap ik er wel op hoor."

'Ik ben nooit meer weggegaan'

Dekker was heel klein toen ze al verliefd was op de sneeuw. Ze begon met skiën en als je in Zoetermeer woont komt het goed uit dat er in de buurt een indoor sneeuwbaan is. "Eerst zat ik op wedstrijdskiën, maar al snel stapte ik over naar het boarden. Mijn gymleraar op de basisschool had een snowboardteam in Zoetermeer. Hij vroeg of mijn broer en ik een keertje langs wilden komen. Nou, ik was daar en ben nooit meer weggegaan. Mijn broer is gestopt, maar ik ben verder en verder gegaan."

'Dat springen is niets voor mij'

Vond Dekker het dan niet cool om een keer het freestyle snowboarden te proberen? Toch de discipline bij het snowboarden die het aantrekkelijkste is voor de Nederlandse wintersporters. "Ja het klinkt allemaal stoer, maar dat springen is niets voor mij. Na het draaien weet ik echt niet meer waar ik terecht moet komen. Geef mij maar de slalom. De echte snelheid en het racen tegen elkaar dat ligt mij meer. Voor mij is het altijd het racen geweest."

Dekker bij de Spelen in 2018

'Zonder mijn ouders had ik dit nooit gekund'

De laatste jaren is het wel lastig om de sport vol te houden, zegt Dekker. En dat ligt dan niet aan haar liefde voor het slalomsnowboarden, maar aan de centjes. "We betalen alles zelf, dat is heel zwaar. Ik moet steeds afvragen welke wedstrijden ik wel en niet kan doen. Hoeveel trainingen kunnen we inplannen? Het reizen, hoe leuk ook, kost ontzettend veel geld. En deze sport en zeker het slalommen is niet zo populair in Nederland dat de sponsors staan te springen. Mijn ouders betalen het grootste deel. Ik ben hen heel dankbaar. Zonder mijn ouder had ik dit allemaal nooit gekund. Zij zijn mijn alles."

Oostenrijkse snowboarder is 47

Dit seizoen gaat ze dan ook afmaken. Na de Spelen komen nog wat wedstrijden, maar het blijft een financieel dingetje. "Hoe gaan we het doen? Hoe moeten we het aanpakken? Als het kan dan doe ik het, dan ga ik door. De gemiddelde snowboarder stopt rond de 30 en we hebben er eentje uit Oostenrijk en die is 47. Dus ik heb nog wel even te gaan."

Reis is mooi, race is genieten

Zo niet? Dan gaat ze lekker sparen voor haar wereldreis. Tijd om nu even te stoppen met die droom en zich op te maken voor de olympische droom. Is 3 keer scheepsrecht en wordt het tijd voor een medaille? "Het is altijd weer anders en iedereen komt hier om op het allerbeste niveau te presteren. Je moet ook genieten, dat heb ik wel geleerd. Dit maak je niet zomaar mee, het is belangrijk dat ik me dit realiseer. Ik ga dus volop genieten en zoals ik al zei: in de finale kan alles gebeuren. Ik heb laten zien dat ik mee kan met de top. Hopelijk kan ik dat ook tonen in deze hele olympische sfeer. De reis hiernaar toe was fantastisch, maar de race zelf wordt pas echt genieten."

Michelle Dekker in actie bij haar eerste Olympische Spelen in 2014

Lees meer originele Sportnieuws.nl-verhalen over de Winterspelen in Beijing

Voor en tijdens de Olympische Spelen in Beijing zullen er dagelijks eigen originele verhalen op Sportnieuws.nl verschijnen. We volgen de sporters van TeamNL op de voet met reportages, profielen, interviews en meer nieuws van, op, of naast de schaatsbaan en op, of buiten de sneeuw. Hieronder staan enkele veelgelezen verhalen.

  • Adriana Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën
  • Snowboarder Niek van der Velden is koffieliefhebber
  • Freestyle snowboardster Melissa Peperkamp (17) is bang voor de schans
  • Dit zijn de doelstellingen van de Nederlandse wintersporters bij de Olympische Spelen
  • Nederlandse olympiërs bang voor corona: 'Niet óf je het krijgt, maar wannéér'
  • Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing
  • Hoeveel geld levert een olympische plak op bij de Olympische Winterspelen?
  • Als videomaker van TeamNL mee naar Olympische Spelen: 'Ik ben eigenlijk een topsporter'
  • Dit is de Nederlandse olympische ploeg voor de Winterspelen in Beijing
  • Erben Wennemars voorspelt hoeveel schaatsmedailles Nederland gaat pakken