Ook bij amateurs transferperiode in winter

Ook bij amateurs transferperiode in winter

Robert Hüsken • 17:14, 09-06-2016 / Laatste Update: 22:07, 07-01-2024

In het amateurvoetbal is het komend seizoen voor spelers voor het eerst mogelijk om in de winterstop van club te ruilen. Het gaat alleen om spelers die een contract hebben met een club. Zij kunnen van 3 januari tot 31 januari naar een andere club overschrijven, zo maakte de KNVB donderdag bekend.

De regel komt voort uit de nieuwe competitie-opzet. Voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 worden de competities van het amateur- en betaald voetbal met elkaar verbonden. Het nieuwe competitiemodel bestaat uit de eredivisie, de eerste divisie, de tweede divisie, twee derde divisies en vier hoofdklassen. Om de voortgang van die competities te waarborgen en clubs geleidelijk te laten meegroeien naar een hoger niveau, zijn er licentievoorwaarden in de tweede en derde divisie opgesteld. Een van de voorwaarden is dat clubs in de top van het Nederlandse amateurvoetbal de contractspelers bij de KNVB opgeven, aldus de KNVB.

De geregistreerde contractspelers kunnen zich nu tijdens een van de twee transferperiodes (in de zomer of in de winter) overschrijven naar een andere club. De transferperiode in de zomer loopt tot 31 augustus.

Met de wijziging sluiten de transferperiodes voor contractspelers in het amateurvoetbal aan bij de transferperiodes van het betaald voetbal. De wintertransferperiode is met name van belang voor verenigingen in de top van het amateurvoetbal, omdat met name daar spelerscontracten worden getekend.

Voor spelers die geen contract hebben, verandert niets. Zij kunnen zich na afloop van een seizoen uitschrijven bij een club en moeten zich voor 15 juni bij hun nieuwe club hebben ingeschreven.