Atlete Cain eist miljoenen euro’s van coach Alberto Salazar en Nike na mishandelingen

13 oktober 2021

De Amerikaanse atlete Mary Cain eist een schadevergoeding van liefst 20 miljoen dollar van haar oud-trainer Alberto Salazar en van Nike, de financier van zijn trainingsgroep. De 25-jarige Cain trainde tussen 2013 en 2019 onder Salazar bij het Nike Oregon Project.


Volgens Cain werd ze door hem psychisch mishandeld. Salazar zou op een obsessieve manier met haar lichaamsgewicht bezig zijn geweest. Dat leidde volgens Cain tot een eetstoornis, depressiviteit, een posttraumatisch stresssyndroom en ze deed zelfs zelfmoordpogingen.

Nike deed Niks
Volgens de atlete was sponsor Nike op de hoogte van haar situatie en klachten, maar liet het Amerikaanse sportkledingmerk het na om in te grijpen. Diverse media uit de staat Oregon melden dat Cain naar de rechter is gestapt en een bedrag van omgerekend ruim 17 miljoen euro eist. De betrokken partijen hebben officieel nog niet gereageerd op de berichten.

Het Amerikaanse centrum voor veilige sport (SafeSport) legde Salazar afgelopen zomer een levenslange schorsing op wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Dat gebeurde op basis van beschuldigingen van meerdere atletes. Onder wie van Cain.

De Nederlandse 2-voudig olympisch kampioene Sifan Hassan trainde tussen eind 2016 en 2019 ook in Oregon onder Salazar. Toen Hassan na de Spelen van Rio naar de VS verhuisde, was Salazar al in opspraak omdat hij zou experimenteren met verboden middelen.

Stekker eruit
Nike stopte het project in 2019 nadat Salazar voor 4 jaar werd geschorst. Samen met arts Jeffrey Brown overtrad hij meerdere dopingregels. Internationaal sporttribunaal CAS wees vorige maand nog het beroep van Salazar en Brown tegen de schorsing af.