Gedoe in Australië over 'dopingreclame' Ben Johnson (video)
i

Shody Careman

Gedoe in Australië over 'dopingreclame' Ben Johnson (video)

admin • 20:30, 15-05-2017 / Laatste Update: 09:50, 12-12-2023

Een reclame op televisie met in de hoofdrol de op doping betrapte sprinter Ben Johnson ligt onder vuur in Australië. De anti-doping autoriteit van Australië vindt dat Johnson ''het gebruik van prestatiebevorderende middelen in een positief daglicht stelt'', meldt de BBC.

Johnson, die olympisch goud op de 100 meter in Seoul in 1988 kwijtraakte na een positieve test op de anabole steroïde stanazolol, prijst in de reclame een app voor de mobiele telefoon van een wedkantoor aan als ''positief getest op snelheid en kracht, steeds weer opnieuw''. Het bedrijf heeft gezegd dat het de reclame niet wil terugtrekken.

Ongepast

Minister Greg Hunt van Sport noemde in inzetten van Johnson volkomen ongepast en senator Nick Xenophon wil dat de mediawaakhond actie gaat ondernemen. ''Dit is op zo veel niveau's verkeerd, een dopingzondaar roemen, dat koppelen aan gokken en het vervolgens aan kinderen op een grappige manier aanprijzen'' zei hij.

Humor

Een woordvoerder van het wedkantoor zei dat het bedrijf geen promotie maakt voor prestatiebevorderende middelen, maar dat het geen excuses maakt voor ''het injecteren van een beetje humor in een reclame''.