Deze perfecte olympische worp zette de curlingwereld op zijn kop (video)

Trevor Wagener • 19:21, 22-02-2018 / Laatste Update: 08:35, 07-01-2024

De curlingwereld is helemaal in shock en komt complimenten tekort voor de Zwitser Benoit Schwarz. Hij toonde in de nacht van woensdag op donderdag in de wedstrijd tegen Groot-Brittannië, in de allerlaatste beurt, zijn klasse met een superzeldzame five-ender. Met 1 worp pakte hij dus 5 (!) punten. Daarmee was de pot gespeeld: Zwitserland won met 9-5, sensatie!

Wil jij het belangrijkste WINTERSPELEN-nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTER AAN naar 06 135 591 70!

De Britse coach, Victor Kjell, was vol ongeloof en kon na afloop de media nauwelijks te woord staan. "Ik heb nog steeds geen idee wat er in het laatste end gebeurd is. Volgens mij waren we de hele wedstrijd het betere team. Maar aan het einde schakelden zij een tandje bij."

Hoe werkt het?

In het curling kan je punten halen zodra je stenen aan het eind van iedere ronde (een end in curlingtaal) dichter bij de roos - de dolly - liggen dan die van jouw tegenstander. Wanneer 1 steen van jou het dichtst bij de dolly ligt, en daarna 1 van de tegenstander, win je de beurt met een score 1-0.

HOPPA!

Toen Schwarz de steen liet gaan, lagen er 2 Zwitserse stenen het dichtst bij de roos. Feitelijk gingen de Zwitsers toen dus al met 2-0 aan de leiding in die specifieke beurt. Door zijn magische schot werden dat er maar liefst 5. Een five-ender op dit niveau is 'heel zeldzaam', zegt Peter de Cruz, de teamgenoot van Schwarz.

Koele kikker

"Benoit is cool op de echt moeilijke momenten, hij blijft altijd rustig, en probeert altijd positief te zijn", zei hij tegen de aanwezige media. Door de overwinning tegen de Britten bereikte Zwitserland de halve finale. Daarin speelt het tegen Zweden.