Darter Corey Cadby eindelijk eerlijk over wat er allemaal gebeurd is

4 mei 2020

Corey Cadby werd in 2016 jeugdwereldkampioen darts en de toekomst leek enorm voor de jonge Australiër. Met een flinke portie branie in z'n lijf vertelde hij dat hij de wereld wel even zou bestormen. Niks bleek minder waar. Eind 2019 leverde hij zijn Tourkaart bij de PDC in en deed hij niet eens meer mee aan Q School om zijn plekje in het dartwereldje terug te veroveren.


Hij keerde terug naar Australië, werd zelfs even gezocht door de politie en kijkt een jaar na de definitieve breuk met het darts uitgebreid terug op de afgelopen jaren. Cadby in gesprek met dartjournalist Phill Barrs: "Ik schaam me kapot voor wat ik gedaan heb."

Verhuisd naar Europa
In 2018 haalde hij de finale van de UK Open, die hij verloor van Gary Anderson. Het zou 1 van zijn spaarzame hoogtepunten worden in de glamourwereld van het darts. Door visum- en persoonlijke problemen kwam hij nooit lekker uit de verf. Begin 2019 maakte de nu 25-jarige Cadby de move van Australië naar Engeland, om daar op de vele PDC-toernooien te kunnen spelen en in Europa te zijn voor de Euro Tour. Uitgerekend daar ging het mis.

Ruzie
Hij kreeg ruzie met zijn manager Mac en liet zich zelfs op social media in niet al te lief taalgebruik hard uit over zijn management. "Ik schaam me kapot voor wat ik gedaan heb. Ik dacht dat iedereen tegen me was en dat ik niemand in mijn corner had. Maar ik had juist veel mensen om me heen, ik werd mijn grootste vijand. Ik was nog niet klaar om in Engeland te wonen en werken.

Dieptepunt
De ruzie met zijn manager werd zo erg, dat Mac Cadby naar huis stuurde in juli 2019. Hij was nog wel net in genade aangenomen om mee te doen aan de World Series in zijn thuisland. "Dat was de ergste World Series die ik ooit gespeeld heb. Ik kan die wedstrijden niet meer terugzien. Daar stond een hele andere Cadby dan die de wereld kent. Daar raakte ik op mijn diepste dieptepunt."

'Ik schaam me kapot'
Hij speelde in Brisbane en Melbourne en in die laatste stad verloor hij op zo'n manier van Peter Wright, dat hij vervolgens weigerde op het vliegtuig naar het laatste World Series-event in Auckland te stappen. Alcohol was die weken zijn beste vriend en ergste vijand. "Een absolute schande. Ik was uitgekozen door de PDC om te mogen gooien. Ik schaam me kapot en heb veel mensen in de steek gelaten."

Zelfmoord
Cadby raakte in een diepe depressie, die hij botvierde op de alcohol en op de mensen om hem heen. "Ik wilde gewoon niet wakker worden. Er speelde zoveel in mijn hoofd en ik heb zelfs zelfmoordgedachten gehad."

Terug naar professioneel darten
Een half jaar later is Cadby met voorzichtige stapjes weer op de weg terug. "Ik moet nog een hoop goedmaken, maar ik hoop weer terug te komen waar ik een paar jaar geleden stond. Ik heb mijn familie weer terug, nu moet ik zorgen dat ik mijn darten terugkrijg. Ik ben verbaasd dat mijn sponsor en managers (zelfs Mac) nog steeds achter me staan, ondanks alles wat er gebeurd is. Ik ben nu 100 procent klaar om professional te worden."