Van Gerwen is getwijfel van Barney helemaal zat: ‘Hij moet z’n klep houden’

23 juli 2019

Lawrence Lustig/PDC

Michael van Gerwen is een beetje klaar met Raymond van Barneveld. Of in ieder geval met het constante getwijfel van zijn Haagse collega. De Kale Sloopkogel vindt dat Barney nu eens duidelijkheid moet verschaffen.


Van Barneveld is in principe bezig aan zijn laatste jaar als darter. Het WK 2020 moet zijn laatste kunstje worden, maar de 52-jarige darter lijkt elke mogelijkheid aan te grijpen om te laten weten dat-ie overweegt om eerder te stoppen.

Zo ook afgelopen week na afloop van de Zwarte Cross tegen radio 1. "Uiteindelijk ga je wel steeds meer nadenken: moet je nog wel tot het einde van het jaar door? Of moet je gewoon niet eerder zeggen: het is mooi geweest?"

Klep houden
En precies dat getwijfel en geneuzel komt Van Gerwens neus uit. Tegen NUsport spreekt hij duidelijke taal: "Ik vind dat hij gewoon zijn klep moet houden. Hij gaat straks toch wel naar het WK. Dan moet hij dat soort dingen allemaal niet roepen. Hij moet een standpunt innemen. Zo van: ik ga wel of niet meedoen. Niet de hele tijd dat getwijfel."

Van Gerwen had het afscheidsjaar van de man die het darten in Nederland op de kaart zette graag anders gezien. Dus absoluut niet zoals het dit jaar gaat. Van Gerwen omschrijft het afscheidsseizoen van Barney met een mooi poëtisch woord als: 'poepjaar'.

Tips van MvG 
Van Gerwen heeft wel een idee hoe Van Barneveld zijn laatste jaar als darter nog tot een hele mooie kan maken.

"Het afscheid is veel te veel een poppenkast aan het worden. Hij moet zich gaan concentreren op darten en niet op de randzaken. Hij heeft de sport op de kaart gezet in Nederland, maar hij doet zichzelf op dit moment tekort."

"Raymond is een heel gevoelig mens. Hij luistert naar iedereen omdat hij denkt dat iedereen altijd het beste met hem voor heeft, maar dat is niet altijd zo. Heel veel mensen die tegen hem praten, hebben geen verstand van darten. Hij moet zijn hart volgen, dan kan hij nooit iemand de schuld geven van iets."

Gaat Barney toch door???
Van Gerwen kent het emotionele getwijfel van Van Barneveld als geen ander. Hij heeft het er naar eigen zeggen regelmatig over gehad met z'n collega. Daarin zou de 5-voudig wereldkampioen zelfs eens hebben laten doorschemeren dat-ie helemaal niet wil stoppen na het WK.

"Hij heeft tegen mij gezegd dat hij misschien wel doorgaat. Maar zijn manager Jaco zegt dat hij gaat stoppen. Ik weet het niet. Ik durf daar geen antwoord op te geven. Het ligt eraan hoe zijn situatie na dit jaar is. Hij zit midden in een scheiding. Je weet nooit hoe dat afloopt."