Jonny Clayton crusht Gerwyn Price met ongelooflijk darts en wint World Grand Prix

9 oktober 2021

Lawrence Lustig/PDC

Jonny Clayton heeft de Battle of Wales gewonnen in de finale van de World Grand Prix. De underdog was veel en veel beter in Leicester dan de nummer 1 van de wereld Gerwyn Price. Gezzy schudde zijn hoofd nadat Clayton even 170 en 164 achterelkaar uitgooide. Het was 1 van de kunststukjes die Clayton opvoerde: 5-1.


Het PDC-toernooi dat draait om dubbel in, dubbel uit, werd zo een prooi voor Clayton. The Ferret versloeg in de halve finale al de zo uitstekend spelende Nederlander Danny Noppert. Er stond geen enkele maat op Clayton deze week en dat liet hij in de eindstrijd tegen Gezzy nogmaals zien.

En hoe! Clayton toonde in de eerste 3 sets zo'n beetje het beste dartsspel uit zijn hele carrière. Oké, hij won de Premier League, maar dit was toch echt van een ander level. De triple 20's vlogen erin en de dubbels leken veel groter bij Clayton dan bij Price. De gemiddelden waren ook through the roof.

Jonny Clayton

De Messi van het darts
Van beide spelers overigens. Het was ook niet zo dat Price zo slecht speelde, sterker nog, hij speelde best goed. Maar Clayton speelde alsof hij Lionel Messi bij Barcelona was. Hoe klein de ruimte ook was, hij prikte raak.

In de 3e set toonde hij even zijn suprematie. Telkens kwam Price voor, maar Clayton gooide even 170 en 164 uit en greep zo die belangrijke 3e set. De cijfers op dat moment waren ongelooflijk. Allebei bijna 100 gemiddeld en Clayton had 70 procent op zijn startende dubbels en 50 procent op de uitgooidubbels.

Even op adem komen
Toen stagneerde het even bij Clayton in set 4. Hij moest waarschijnlijk even uitrusten en gaf een voorsprong weg, waardoor Price toch nog een setje mocht winnen. De set daarna was Clayton weer dominant als voorheen en liet hij Price niet op adem komen.

Alsof het toch geen moeite koste gooide The Ferret in de laatste set nog even een 152 uit. En uiteraard gooide hij ook nog even in stijl de wedstrijd uit met 116. Wat een held, de concurrentie voor de nummer 1 van de wereld komt uit hetzelfde land en heet Clayton. Na de Masters en de Premier League verovert hij nu met de World Grand Prix weer een hele belangrijke titel. En op de Order of Merit maakt hij ook nog een reuzesprong: van 14 naar 7.