Nederland kan fluiten naar méér darttoernooien tot nieuwe gokwet
i

PDC

Nederland kan fluiten naar méér darttoernooien tot nieuwe gokwet

admin • 14:58, 17-03-2017 / Laatste Update: 09:49, 12-12-2023

Voor het tweede jaar op rij maakten donderdag 10.000 uitzinnige fans er tijdens de Premier League of Darts een waar spektakel van in Ahoy Rotterdam. Ook de darters zelf zijn onder de indruk hoe de sport leeft in dit kleine landje. Een bewijs dat Nederland toe is aan meer en grotere toernooien. Maar dat is voorlopig onhaalbaar.

De Premier League is op dit moment het enige Nederlandse televisietoernooi van de Professional Darts Coöperation (PDC). Slechts één kort avondje in het jaar mogen Nederlandse fans meegenieten van het succes van topdarters Michael van Gerwen Raymond van Barneveld.

'Volgend jaar weer'

Door het grote succes zitten Ahoy en de PDC weer om de tafel voor een vervolg. "Het is een geweldig succes. Dat vindt de PDC ook. De kans is groot dat we dit topsportevenement volgend jaar weer organiseren", aldus een woordvoerder van Ahoy.

De Premier League in Ahoy was voor het tweede jaar op rij binnen 15 minuten uitverkocht. Zelfs de kaartjes voor zitplaatsen met slecht zicht gingen als warme broodjes over de toonbank. Geen enkel ander stadion in Engeland is dit nog gelukt. Logisch ook, want Michael van Gerwen is de beste van de wereld en Raymond van Barneveld gooit al decennia met de top van het darts mee.

Alle ingrediënten dus om te zeggen dat Nederland het perfecte publiek heeft voor grote televisietoernooien. Maar voorlopig kunnen de Nederlandse dartsfans fluiten naar deze wens.

Gokbedrijven

Dat heeft alles te maken met de Nederlandse wet op kansspelen, ook wel de gokwet genoemd. Op dit moment is het voor buitenlandse gokbedrijven als Unibet en Betway verboden om op de Nederlandse markt actief te zijn en dus ook om reclame te maken. Dat is dé reden waarom de Nederland minder geschikt is voor bijvoorbeeld een EK darts.

De PDC heeft namelijk voor elk televisietoernooi op dit moment een wedkantoor als hoofdsponsor. Ze brengen veel geld in het laatje. Ook de hele Premier League wordt gesponsord door het wedkantoor Betway. Maar in Ahoy is het niet toegestaan om de naam van het gokbedrijf te laten zien. Alle borden die er normaal zijn, worden ineens vervangen met 'Rotterdam'. Dat de PDC toch één toernooi in Nederland organiseert, is dus een cadeautje voor de fans.

'Wedkantoren verdienen miljoenen'

Commentator bij RTL 7 Jacques Nieuwlaat vindt het jammer, maar 'logisch' dat Nederland niet aantrekkelijk is voor darts. "Het is wel mogelijk om een toernooi in Nederland te organiseren met een andere sponsor dan een wedkantoor. Maar dan zijn de inkomsten lager. Een wedkantoor heeft nu eenmaal veel geld. Er zijn miljoenen mensen die gokken. Dat betekent dus ook dat er miljoenen worden verdiend."

Het is niet dat de PDC hier niet vaker zou willen neerstrijken. Er zijn ook verschillende televisietoernooien in Duitsland en België. "Daar zijn wedkantoren namelijk wel legaal", aldus Nieuwlaat.

Er is nog hoop

Toch is er licht aan het einde van de tunnel. Sinds 2014 spreekt de Nederlandse politiek over het legaliseren van wedkantoren. Volgens de verwachtingen kunnen die kantoren zich vanaf 2018 in ons land gaan vestigen. "Ik wil nog niet te hard juichen", zegt Jacques Nieuwlaat. "De geruchten over de legaliseringen zijn nu al 3 jaar bezig en er is nog steeds niks gebeurd. Maar als het wel gebeurt, verwacht ik dat de PDC in zijn handjes staat te wrijven om meer te organiseren in Nederland."

Het is nu aan de politiek om zo snel mogelijk het startsein te geven voor de legalisering van wedkantoren in Nederland. Pas dan kan het dartfeest in Nederland echt losbarsten.

Incredible reception for Raymond van Barneveld inside the @rotterdamahoy. They love him here! #LoveTheDarts pic.twitter.com/lcWVZGPl2j

— PDC Darts (@OfficialPDC) 16 maart 2017