Round up Grand Slam of Darts: Nederlanders winnen, Wright op het nippertje door

14 november 2017

EPA

Maandag en dinsdag vallen de beslissingen in de groepsfase van de Grand Slam of Darts. Vanavond werden de laatste wedstrijden in de groepen E,F,G en H gespeeld. Onder andere Berry van Peer, Jeffrey de Zwaan en Peter Wright moesten voor hun laatste kans vechten om de laatste 16 te halen. Hieronder zetten we alle partijen en de uitslagen op een rijtje.


Groep H
Gary Anderson - Simon Whitlock 5-2
De 1ste wedstrijd van de avond ging tussen de al geplaatste Anderson en de al uitgeschakelde Whitlock. Het enige wat er nog op het spel stond was de groepswinst die Anderson kon pakken bij een overwinning en dat deed hij overtuigend. Binnen no-time stond hij op een 4-1 voorsprong en even later gooide 'The Flying Scotsman' heel professioneel de wedstrijd uit en won hij met 5-2.

Berry van Peer - Cameron Menzies 5-4
Het verhaal van Berry van Peer is inmiddels bekend. Dat vervelende dartritis stond hem in de eerste 2 groepswedstrijden vreselijk in de weg. Maar hoe knap knokte Van Peer zich terug in de beslissende wedstrijd tegen Menzies. De inzet was een plek in de volgende ronde en hij pakte hem gewoon. Na een spektakelstuk won hij met 5-4 en zien we van Van Peer gewoon terug bij de laatste 16. En daar was hij heel blij mee want de tranen hield die niet meer binnen.

Groep E
Corey Cadby - Glen Durrant 5-4
Voor Cadby ging de wedstrijd tegen Durrant enkel om de sportieve eer. De Australiër verloor zijn vorige 2 wedstrijden en was al uitgeschakeld. Durrant won zijn 2 groepswedstrijden en was al zeker van een plek bij de laatste 16. Cadby leek op weg de wedstrijd snel uit te gooien toen hij op een 4-2 voorsprong stond. Maar de taaie Durrant knokte zich terug tot 4-4 waardoor er weer een allesbeslissende leg kwam. Hierin hield Cadby het hoofd koel en trok hij de partij alsnog naar zich toe: 5-4.

Peter Wright - Alan Norris 5-4
Omdat Durrant al geplaatst was, gingen Wright en Norris tegen elkaar uitmaken wie als nummer 2 in groep E doorging naar de laatste 16. Nadat beide heren eerst een kleine discussie hadden of het speelbord wel recht hing, kon er ook daadwerkelijk met pijlen gesmeten worden. En dat deden beide mannen behoorlijk. Het ging de hele partij gelijk op waardoor er voor de 3de keer op rij een 9de en beslissende leg kwam. Hij kreeg een wedstrijdpijl tegen, maar toch was het Peter Wright die met hakken over de sloot van Norris won. De nummer 2 van de plaatsingslijst gaat dus door naar de volgende ronde.

Groep G
Michael Smith - Mark McGeeney 5-4
In groep G moest er gerekend worden om te bepalen wie er doorging naar de laatste 16. Michael Smith moest met 3 legs verschil winnen van McGeeney om meteen door te gaan. Hij leek ook aardig op weg, zeker toen hij op 4-1 kwam. Maar McGeeney vocht zich terug tot 4-4. Alweer kwam er een beslissende leg en deze keer liet Smith maar weer eens zien waarom hij een van de grootste talenten is. Toch is hij door de 5-4 winst afhankelijk van de uitslag van de andere partij in groep G om toch door te gaan.

Mensur Suljovic - James Wilson 5-4
En die partij ging tussen Suljovic (koploper in de groep en al geplaatst) en James Wilson. Als Wilson won van Suljovic was er nog een kans dat niet Smith, maar Wilson de 2de plek in de groep pakte. Maar Suljovic liet er geen gras over groeien en maakte er een spannende pot van die, net als zo vaak vanavond, beslist werd in een 9de leg. Door de overwinning is Suljovic ongeslagen koploper in groep G en gaat hij samen met Michael Smith door naar de laatste 16.

Groep F
Dave Chisnall - Jeffrey de Zwaan 4-5
Helaas viel er voor De Zwaan niet veel meer te winnen. De Nederlander wist al dat de volgende ronde halen heel moeilijk ging worden, maar hij kon Chisnall desondanks flink in de problemen werken. Hij moest namelijk wel van De Zwaan winnen om kans te houden op de laatste 16 en het liefst met ruime cijfers. Maar De Zwaan wilde zijn debuut niet zonder overwinning afsluiten. In (alweer) de 9de leg pakte de Nederlander de overwinning en dus moest Chizzy nog even zweten of hij wel door mocht.

Stephen Bunting - Scott Mitchell 5-4
Bunting had weinig te vrezen voor de pot tegen Mitchell. Bunting was al zeker van de volgende ronde, maar Mitchell vocht nog voor plek 2 in de groep. Mocht Mitchell winnen, dan stuurt hij Chisnall naar huis. En uiteraard ging het ook in deze partij weer door tot de 9de leg. Bunting speelde zeker niet de beste wedstrijd uit zijn carrière, maar het was wel net genoeg om van Mitchell te winnen. En dat betekent dat Bunting dus als ongeslagen koploper door is naar de volgende ronde en dat zijn goede vriend Dave Chisnall met hem mee mag naar de laatste 16.