Q-School 2021: door corona totaal andere opzet, maar nog steeds proberen meer dan 640 darters professioneel te worden
i

BSR Agency

Q-School 2021: door corona totaal andere opzet, maar nog steeds proberen meer dan 640 darters professioneel te worden

Martijn Baars • 13:15, 08-02-2021 / Laatste Update: 10:58, 05-01-2024

Het is weer feest voor de honderden (amateur)darters die tussen vandaag (maandag 8 februari) en woensdag 17 februari strijden op Q-School. Inzet: een tourkaart voor de komende 2 jaar voor deelname aan alle PDC-toernooien. Maar door corona ziet Q-School er dit jaar heel anders uit. Lees hieronder hoe Q-School 2021 werkt.

Om te beginnen zijn er weer gewoon een hoop darters die willen proberen professioneel te worden: meer dan 640 doen er mee. Niet in de buurt van het recordaantal van vorig jaar, toen waren er namelijk meer dan 800! Desalniettemin zitten er bij die honderden namen ook grootheden uit de sport, zoals Kevin Painter en natuurlijk onze eigen Raymond van Barneveld.

Hoe werkt Q-School 2021?

Omdat al die honderden darters allemaal een eerlijke kans moeten krijgen, moet iedereen ondanks corona welkom zijn op 1 van 2 locaties. In Milton-Keynes in Engeland gooien alle darters met een Engelse, Schotse, Welshe en Noord-Ierse nationaliteit. In Niedernhausen in Duitsland moeten alle Europese spelers zich melden. Darters uit de rest van de wereld mogen kiezen aan welke van de 2 Q-Schools ze meedoen.

Corona

Vanwege corona mogen al die darters niet tegelijk op dezelfde locatie aanwezig zijn. Daarom is de beginfase van Q-School zowel in Duitsland als in Engeland opgesplitst. In die splitsing hebben darters die pas net hun tourkaart kwijt zijn óf die in de top-16 van de Challenge Tour en Development Tour eindigden in 2020, een uitzonderingspositie. Zij hoeven pas in de 'Final Stage' in actie te komen. Zij mogen dus 'Stage One', de kwalificatie om het zo maar even te noemen, overslaan. Van Barneveld moet bijvoorbeeld wél naar Stage One.

1A of 1B

Die Stage One is weer in 2 delen gesplitst: 1A en 1B. De darters die random in 1A zijn geloot, spelen maandag 8 t/m woensdag 10 februari. De spelers in 1B zijn de 3 dagen daarna aan de beurt. Elke dag is weer een nieuwe dag. Haal je als darter de halve finale van de dag, dan mag je meteen door naar de Final Stage. Die wordt tussen 14 en 17 februari gehouden. Los van die 12 halve finalisten (4 darters keer 3 dagen) wordt er ook nog een ranking opgemaakt van de overige spelers. Haal je bijvoorbeeld 2 keer de kwartfinale, dan pak je een hoop punten voor je ranking en sta je na je 3 dagen in 1A of 1B waarschijnlijk ook wel in de Final Stage.

Wanneer ben je door naar de Final Stage?

- Als je tijdens Stage One (1A of 1B) de halve finale haalt op 1 van de 3 speeldagen.

- Als je tijdens Stage One NIET de halve finale haalt, maar in die 3 dagen wel genoeg punten bij elkaar speelt om door te mogen.

- Als je met die gesprokkelde punten in de top-43 (Europese Q-School) of in de top-36 (Engelse Q-School) staat.

Final Stage gehaald, en nu?

Al die darters die door Stage One komen, worden in de Final Stage (14 t/m 17 februari) dus aangevuld met de darters uit de top-128 van 2020 die hun tourkaart kwijtraken. Daarbij komen ook nog de top-16-spelers van de afgelopen Challenge Tour en Development Tour. 128 spelers per Q-School in totaal dus!

29 tourkaarten

Per Q-School (Europa en UK) pakt dan vervolgens de dagwinnaar elke dag een tourkaart. In totaal zijn er 29 tourkaarten te verdelen. 8 daarvan gaan dus naar de dagwinnaars. De overige 21 tourkaarten worden verdeeld onder de best presterende darters die geen dagwinst pakken. Dus een beetje constant gooien kan al een hoop schelen. Omdat er in de UK vaak iets meer darters meedoen dan in Europa, zullen er in Milton-Keynes iets meer tourkaarten overblijven dan in Europa. De precieze verdeling wordt pas bekendgemaakt als Final Stage begint.

Alle uitslagen en standen kun je volgen via de officiële website van de PDC. En natuurlijk lees je op Sportnieuws.nl ook het laatste nieuws omtrent Q-School!