Honda-baas had geen idee waar hij heen moest voor podium Max

1 juli 2019

Getty
Tanabe

Het zag er een beetje gek uit: het podium van de Grand Prix van Oostenrijk had wel de coureurs maar niemand om de bokaal voor winnende constructeur op te halen. Honda won zondag als motorbouwer van Red Bull Racing eindelijk weer eens een race, de eerste sinds Jenson Button in 2006. Technisch directeur Toyoharu Tanabe mocht naar het podium, maar hij wist niet zo goed wat hij moest doen.


Lees ook: De samenvatting van de schitterende zege van Verstappen in Oostenrijk (video)

De Japanner miste zo het Wilhelmus voor Max Verstappen en het Oostenrijkse volkslied (voor Red Bull). Wél kwam hij net op tijd aan rennen om de beker te ontvangen en een champagnedouche te krijgen. "Ik was verrast dat ik naar het podium mocht!" zegt Tanabe tegen Autosport. "Ik had geen idee wat ik moest doen, daarom was ik wat later dan de anderen."

Te laat
Het prachtige Nederlandse volkslied hoorde Tanabe dus vanuit de coulissen. "Je moet er vóór de volksliederen staan, maar, ik was te laat. Het was natuurlijk de eerste keer en ik was helemaal van slag. Niemand vertelde me iets!" Genieten deed de Honda-man wel: "Maar het was fantastisch. Ik zag onze teamleden staan en de collega's van Red Bull, ze waren allemaal heel blij en de fans ook."

Tanabe is sinds eind 2017 verantwoordelijk voor het motorenproject van Honda, dat sinds vorig jaar samenwerkt met Toro Rosso en sinds dit seizoen met Verstappens Red Bull.