Ingrijpende regelwijzigingen in de Formule 1 officieel aangenomen

28 mei 2020

AFP

Een groot pakket vol geldbesparende maatregelen is officieel goedgekeurd, met als inzet een toekomstbestendiger en spannender Formule 1-circus. "Nu niets doen zou de toekomst van Formule 1 in gevaar brengen.”


De handtekeningen zijn gezet. De stempels van de FIA staan er keurig onder. Formule 1 kan niet meer terug. De sport slaat vanaf 2021 een nieuwe weg. Een weg die goedkoper en duurzamer is dan nu. Met als hoop dat de koningsklasse er ook aantrekkelijker en spannender van wordt.

132 miljoen euro
Dat het grote geld verbranden aan banden zou verdwijnen, was al langer duidelijk. Alle teams waren het eens met een drastische kostenbeperking. Een budgetplafond waarmee de ‘big spenders’ van de grid en de laagvliegers dichter bij elkaar moeten komen. Zo is afgesproken dat teams in 2021 nog ongeveer 132 miljoen euro mogen uitgeven. Dat bedrag zakt in 2022 naar 127 miljoen en tussen 2023 en 2025 naar 123 miljoen.

Salaris en motorontwikkeling
Salaris van de coureurs en andere kosten zoals marketing en ontwikkeling van de motor vallen niet onder dat budget, maar met huidige jaarbudgetten van ruim 400 miljoen voor de grote teams, moet dit toch worden gezien als een flinke ingreep die absoluut consequenties zal hebben.

'Een enorme stap voorwaarts'
"Dit is een enorme stap voorwaarts voor Formule 1 en motorsport”, meent FIA-president Jean Todt, die steun krijgt van een hoop teambazen. "Formule 1 is vandaag de grote winnaar”, zegt McLaren-teambaas Zak Brown. "Dit is een cruciaal moment voor onze sport. Formule 1 is al lange tijd financieel niet meer toekomstbestendig en niets doen zou de toekomst van Formule 1 in gevaar brengen."