Formule 1 is bezig met aangepaste racekalender voor 2020: 'Ingrijpende veranderingen'
i

REUTERS

Formule 1 is bezig met aangepaste racekalender voor 2020: 'Ingrijpende veranderingen'

Martijn Baars • 13:08, 17-04-2020 / Laatste Update: 23:45, 04-01-2024

Het originele raceschema voor 2020 is verdwenen van de Formule 1-website. Er wordt hard gewerkt aan een nieuw plan om het door corona geteisterde racejaar 2020 nog te redden.

Samen met de promotors wordt gewerkt aan een aangepaste kalender voor 2020, zo staat te lezen op de officiële website. Eentje die ‘qua volgorde en geplande datums voor race ingrijpend zal veranderen’, zo wordt alvast aangekondigd. Alleen is nog de vraag wanneer deze kalender zal worden gepubliceerd.

Oostenrijk de 1e

De 1e race op een nieuwe kalender zou zo wel eens de GP van Oostenrijk kunnen worden, die nog gepland staat op 5 juli. De regering in Oostenrijk lijkt zich soepel op te stellen, maar de kans is wel groot dat die race op de Red Bull Ring er 1 zonder publiek wordt. "Een heel realistisch idee op een kant-en-klaar circuit", zo reageerde Red Bull-teambaas Christian Horner al positief bij het Britse Sky.

Silverstone

Een plan om daarna 2 of zelfs 3 races af te werken achter gesloten deuren op Silverstone zou donderdagavond besproken zijn in een videocall met alle stakeholders, zo berichten meerdere media. Namens Silverstone gaf managing director Stuart Pringle in een eerder stadium al aan om graag mee te denken in het belang van de sport. Meerdere races, meerdere layouts, Silverstone staat voor alles open. Buitengewone tijden vragen volgens Pringle immers om buitengewone beslissingen. En operationeel zou meerdere keren racen in de Britse ‘Motorsport Valley’ volgens hem vrij eenvoudig zijn omdat 7 van de 10 teams in de buurt zitten.

Hongarije? Zomerstop?

Maar waar vervolgt Formule 1 na die kickstart in Oostenrijk en Engeland het aangepaste seizoen? Volgens de oude kalender wacht op 2 augustus nog Hongarije. Daarna zou aanvankelijk de zomerstop volgen, maar die moet straks zoals eerder al aangekondigd vol worden gepland met inhaalraces. Krijgt Zandvoort daar nog een nieuwe datum? Spanje? Frankrijk? En wat gebeurt er na die zomervakantie die dus geen vakantie meer is?

België en Monza

Racen op Spa-Francorchamps op 30 augustus wordt vrij lastig, omdat de Belgische regering massa-evenementen eerder deze week schrapte tot zeker 31 augustus. En een week later wacht de historische afspraak op Monza, midden in de grootste Europese brandhaard van de corona-epidemie.