Hoe Hamilton voor de 5e keer wereldkampioen Formule 1 werd

Brian Vesseur • 22:52, 28-10-2018 / Laatste Update: 09:41, 05-01-2024

In 2008 pakte hij zijn 1e wereldtitel, deze zondag werd hij alweer voor de 5e keer wereldkampioen. Lewis Hamilton. De Brit reed in de 2e seizoenshelft van dit seizoen iedereen naar huis. De coureur van Mercedes kan zichzelf de terechte wereldkampioen noemen. Maar hoe kwam die 5e WK-titel nou tot stand? Een overzicht van race tot race:

GP Australië

Vettel 25 (+25 punten)

Hamilton 18 (+18)

Hamilton begon de race van pole position, maar bij een Virtual Safety Car dook Vettel slim de pitstraat in. Daardoor wist hij uiteindelijk voor Hamilton te eindigen.

GP Bahrein

Vettel 50 (+25)

Hamilton 33 (+15)

Ferrari was duidelijk een stuk sterker in Bahrein. Beide coureurs kwalificeerden zich op de 1e startrij, met daarachter de Mercies. Door het uitvallen van Kimi Raikkonen wist Hamilton nog 3e te worden.

Tekst loopt door onder foto.

GP China

Vettel 54 (+4)

Hamilton 45 (+12)

Een gestoorde GP in China hielp Hamilton een beetje in het kampioenschap. Weer was Ferrari de snelste op de baan, maar door slimme pitstops won Daniel Ricciardo de race. Ook Verstappen deed een extra pitstop, maar bij een (mislukte) inhaalactie botste hij tegen Vettel aan. Die werd daardoor 8e. Kusje van Hamilton voor Verstappen, dus.

GP Azerbeidzjan

Hamilton 70 (+25)

Vettel 66 (+12)

In de 4e ronde van het WK-seizoen wist Hamilton zijn 1e overwinning te boeken. Daar kwam geluk bij kijken, want Bottas lag op kop. Maar zijn Mercedes-teamgenoot viel uit met een lekke band. Sergio Perez pakte zijn eerste podium in 2 jaar, door Vettel in te halen. De Duitser werd 4e.

GP Spanje

Hamilton 95 (+25)

Vettel 78 (+12)

Weer een slechte GP voor Ferrari. Hamilton kwalificeerde zich al op pole, maar Vettel wist zich wel als 3e te kwalificeren. Maar zijn team maakte een verkeerde call, waardoor zijn bandjes het niet tot het einde volhouden. Vanaf een 2e plek moest Vettel nog een pitstop maken, waardoor hij als 4e eindigde. Het leverde Verstappen trouwens een podiumplek op.

GP Monaco

Hamilton 110 (+15)

Vettel 96 (+18)

We hoeven over de GP van Monaco niet veel te zeggen. Vettel kwalificeerde zich als 2e, Hamilton als 3e. En omdat je niet kan inhalen in het rijke staatje, was dat ook de einduitslag.

GP Canada

Vettel 121 (+25)

Hamilton 120 (+10)

De race in Canada bracht de spanning in het kampioenschap weer volledig terug. Hamilton had zijn weekend niet en werd 5e bij de race. Tijdens de kwalificatie werd hij ook slechts 4e. Vettel was in topvorm en reed van pole position naar de overwinning.

GP Frankrijk

Hamilton 145 (+25)

Vettel 131 (+10)

Hamilton zal Bottas na de race wel hebben bedankt. De Fin tikte Vettel namelijk aan in de 1e bocht, waardoor zij beiden terugvielen naar de laatste plekken. Hamilton reed ondertussen rustig naar de overwinning.

GP Oostenrijk

Vettel 146 (+15)

Hamilton 145 (+0)

Terwijl Verstappen zijn 1e GP van het seizoen pakte, vielen beide Mercedessen uit. En dat gebeurt niet zo vaak. Vettel wist 3e te worden in Oostenrijk en dus weer de voorsprong in het kampioenschap te pakken.

GP Groot-Brittannië

Vettel 171 (+25)

Hamilton 163 (+18)

In Frankrijk hielp Bottas een handje, in Engeland wist Raikkonen zijn teamgenoot te helpen. Hij tikte Hamilton (die op pole begon) van de baan. De Engelsman wist zich in zijn thuisrace nog wel terug te knokken naar de 2e plaats.

GP Duitsland

Hamilton 188 (+25)

Vettel 171 (+0)

Nu de thuisrace van Vettel. De Duitser begon op pole, nadat Hamilton wat problemen had tijdens de kwalificatie. De Engelsman begon op P14 aan de race. Hij was lekker bezig met inhalen, toen het opeens zachtjes ging regenen. Vettel schoof van de baan en Hamilton greep de koppositie. En dat ook nog eens in Duitsland!

GP Hongarije

Hamilton 213 (+25)

Vettel 189 (+18)

Tijdens de kwalificatie regende het in Hongarije. Vettel kwalificeerde zich op P4, Hamilton op P1. De Duitser wist in de droge race nog wel een 2e plek te pakken. De voorsprong van Hamilton wordt wat groter...

GP België

Hamilton 231 (+18)

Vettel 214 (+25)

De 1e race na de zomerstop en Vettel laat meteen van zich horen. Een overwinning voor de Duitser op Spa-Francorchamps. Hamilton moet genoegen nemen met zilver.

GP Italië

Hamilton 256 (+25)

Vettel 226 (+12)

De botsing der kampioenen. In de 1e ronde wilde Vettel zijn concurrent inhalen, maar Hamilton nam de binnenbocht en tikte 'm van de baan. Vettel moest opeens gaan inhalen vanaf de laatste plaats en wist 4e te worden. Hamilton, die zich als 3e kwalificeerde, pakte de overwinning.

GP Singapore

Hamilton 281 (+25)

Vettel 241 (+15)

Door een uitstekende race van Verstappen, maakte Vettel geen seconde kans op een 2e plek (of meer). Die 2e plek was namelijk voor de Nederlander, de 1e plaats ging naar Hamilton. Ondertussen is de voorsprong al 40 punten in het kampioenschap.

GP Rusland

Hamilton 306 (+25)

Vettel 256 (+15)

Een pijnlijk moment voor Bottas. De Fin reed lang aan kop, maar moest van zijn team Hamilton voorbij laten. Bottas bleef wel 2, voor Vettel. Door de call is het gat alweer 50 punten. Jammer Seb, groetjes Mercedes!

GP Japan

Hamilton 331 (+25)

Vettel 264 (+8)

"Dag, kampioenschap!" Vettel kende helemaal geen lekker weekend in Japan. Bij de kwalificatie koos Ferrari de verkeerde banden (natte banden op een redelijk droge baan), waardoor Vettel zich op P9 kwalificeerde. Daarna wilde hij gaan inhalen, maar toen kwam hij bij Verstappen. Die gooide de deur op slot, waardoor Vettel spinde. Na een nieuwe inhaalrace werd de Duitser nog 6e.

GP VS

Hamilton 346 (+15)

Vettel 276 (+12)

Een eerste plek voor Hamilton, een derde voor Vettel. Dat zou genoeg zijn voor de titel. Het ging compleet anders: Kimi Raikkonen wist voor het eerst sinds een jaar of 5 weer een GP te pakken. Verstappen wilde op zijn beurt weer een 2e plek pakken in de Verenigde Staten. Hamilton moest dus genoegen nemen met P3, Vettel P4. Nog geen kampioenschap!

GP Mexico

Hamilton 358 (+12)

Vettel 294 (+18)

Eindelijk was daar de WK-titel voor Hamilton. Kat in het bakkie, want Hamilton had aan P7 genoeg. En dan gingen we er vanuit dat Vettel de GP zou winnen. Als de Duitser dat niet zou doen, had Hamilton met nog minder genoeg. En de Duitser won niet, want Verstappen won in Mexico.

Gefeliciteerd Lewis, met een schitterende 5e wereldtitel!