Woon je in Zandvoort? Hijs dan de zwartwit-geblokte racevlag!
i

EPA

Woon je in Zandvoort? Hijs dan de zwartwit-geblokte racevlag!

Martijn Baars • 12:39, 01-05-2020 / Laatste Update: 05:47, 05-01-2024

Het is komend weekend stil in Zandvoort, maar om de ‘terugkeer’ van de Formule 1 naar de badplaats toch te vieren is aan Zandvoorters gevraagd vanaf vrijdag allemaal de zwart-wit-geblokte vlag te hijsen.

Lana Lemmens, directeur van Zandvoort Marketing, verwacht dat veel inwoners gehoor geven aan de oproep die via Facebook en diverse appgroepen werd gedaan. "Veel Nederlanders hebben een rood-wit-blauwe vlag, Zandvoorters hebben óók een racevlag. Net als met Koningsdag voel je dat mensen toch behoefte hebben om het een beetje te vieren. Want geloof me, ik woon hier al mijn hele leven, Zandvoort smachtte echt naar de terugkeer van de Formule 1 na 35 jaar. En ook al gaat het niet door, we zijn niet minder trots.”

3 seizoenen Zandvoort

Lemmens stapte zelf in de auto om 10 finishvlaggen bij dorpsgenoten te bezorgen. "Op 14 mei 2019, de dag van het heuglijke nieuws, zag je die vlag ook overal hangen.” Vorige maand werd bekend dat de race op 3 mei niet door kan gaan. De kans dat er in 2020 nog een Grand Prix wordt verreden op het circuit in de duinen lijkt klein, zeker met publiek. Wel sloot de organisatie een contract voor 3 seizoenen.

4 dagen feest

Lemmens was de afgelopen 8 maanden, ‘als het niet langer is’, met niets anders bezig dan de Dutch Grand Prix. "Dus toen bekend werd dat het niet doorging, ook al voelden we dat natuurlijk aankomen, heb ik wel wat traantjes weggepinkt. Vanaf vandaag zou Zandvoort 4 dagen uitpuilen, met een muziekfestival en tal van activiteiten op en buiten het circuit. Nu moet ik mensen zelfs afraden naar ons mooie Zandvoort te komen. Logisch en terecht, maar nee, dit is geen leuke week."