YES! Verstappen pakt podiumplek in Spanje, Hamilton wint
i

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

YES! Verstappen pakt podiumplek in Spanje, Hamilton wint

Brian Vesseur • 18:49, 13-05-2018 / Laatste Update: 05:59, 05-01-2024

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. Een klein cadeautje van Sebastian Vettel bezorgde Max Verstappen de 3e plek in Barcelona! Valtteri Bottas werd 2e.

De start was weer ouderwets gezellig, zoals vaak in Spanje. De eerste paar bochten zijn namelijk wat lastig en dat bleek ook in 2018. Romain Grosjean moest remmen voor Kevin Magnussen, spinde daardoor op de baan en raakte Nico Hülkenberg en Pierre Gasly. Meteen 3 uitvallers...

BOEM! Wat een klapper!! 😯💥

Romain Grosjean richt heel veel schade aan in de eerste ronde!#SpanishGP #ZiggoSportF1 pic.twitter.com/i9lWaS4HqF

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) May 13, 2018

Safety Car

Sebastian Vettel was bij de start naar P2 geklommen. De Duitser begon op de 3e plek, maar haalde Valtteri Bottas in. Na de actie van Grosjean kwam er een Safety Car, waardoor er een tijdje niks gebeurde. Maar al vroeg ging Vettel de pit in. In ronde 17 ging hij naar de mediums, waarop Valtteri Bottas besloot te volgen.

Raikkonen out

Daarna kwamen Verstappen en Kimi Raikkonen in een duel. De Fin ging opeens gek aan de kant, waardoor de Nederlander er makkelijk voorbij kon. Toen bleek dat de Ferrari van Raikkonen stuk was: ook Daniel Ricciardo snelde hem voorbij. Een rondje later zette hij zijn Ferrari terug in de pitstop. Einde race voor Raikkonen.

Hamilton dook naar binnen, waardoor Verstappen dus opeens op de eerste plek lag. De Engelsman kwam daarachter terug op de baan, voor Ricciardo. De Australiër verloor steeds meer tijd, terwijl Verstappen lang zijn voorsprong wist vast te houden.

'Hier heb je een podiumplek!'

In rondje 35 (van de 66) dook Verstappen als een van de laatste coureurs naar binnen. Hij kwam op mediums naar buiten en pakte de 4e plek. Die plek was - gezien de situatie dit jaar voor hem - eentje die hij moest koesteren. Toch kreeg de jonge coureur een 3e plek in zijn schoot geworpen.

Esteban Ocon had namelijk motorpech en zette zijn auto naast de baan. Daardoor kwam er een Virtual Safety Car, waarop Seb Vettel naar binnen besloot te gaan. Daardoor steeg Verstappen naar P3. Even later raakte de Nederlander - toen de VSC weer eindigde - met zijn voorvleugel een Williams. Dat boeide hem niet: hij reed gewoon verder. En op een goede snelheid ook nog.

Max Verstappen raakt achterblijver Stroll en verliest daarbij een deel van zijn voorvleugel 😱#Verstappen #SpanishGP #ZiggoSportF1 pic.twitter.com/x5ktCKsOIo

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) May 13, 2018

Vervolgens zat Vettel wel enorm lang achter Verstappen. Het gat bleef voortdurend rond de 2 seconden tussen de 2 coureurs. Ondertussen kwam Verstappen heel voorzichtig dichterbij nummer 2 Bottas. Dat ging echter veel te traag om voor de finish nog in de buurt te komen. Het einde was dus vooral tegenhouden voor Verstappen in plaats van aanvallen.

Finish!

Dat lukte en dus eindigde Verstappen op een mooie 3e plek. Dat betekende de eerste podiumplek voor de Nederlander van het seizoen. Die krijgt hij eigenlijk cadeau van de Ferrari's. Eerst viel Raikkonen uit, waardoor de Limburger een plekje kon opschuiven. Daarna maakte Vettel (achteraf gezien) een domme pitstop, waarna hij niet meer voorbij Verstappen kwam.

De top 10 in Barcelona! 🏁

Wie is jouw Driver of the Day?#SpanishGP #ZiggoSportF1 pic.twitter.com/UN6764R7w4

— Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) 13 mei 2018