Valtteri Bottas uit kritiek op nieuwe FIA-regel: ‘Begrijp niet waarom ze ons willen beheersen’

31 januari 2023

Getty Images

Valtteri Bottas is het niet eens met nieuwe regelgeving van de FIA. De Formule 1-coureur uitte kritiek op het verbod op politieke, religieuze en persoonlijke statements door F1-coureurs.


"Ik begrijp niet waarom ze ons willen beheersen", vertelde hij tegenover de Zweedse krant Expressen. "Ik denk dat we het recht moeten hebben om te praten over wat we willen. Dat is hoe ik het zie, maar we zullen zien wat er gebeurt."

Neutraliteit
In de bijgewerkte International Sporting Code, het regelboek van de sport, staat een (nieuwe) regel met 'Politieke, religieuze of persoonlijke statements of opmerkingen zijn in strijd met het neutraliteitsprincipe van de FIA'. De nieuwe regel ging per 1 januari 2023 in.

Positieve kant
Bottas ziet juist de positieve kant van het maken van statements. "Ik doe graag waar ik van hou, namelijk racen, maar politiek is tegelijkertijd onderdeel van de huidige maatschappij. Ik denk dat de F1 er goed aan heeft gedaan om aandacht te besteden aan sommige van dit soort kwesties en veel coureurs hebben hun stem verheven."

Het nieuwe Formule 1-seizoen start op zondag 5 maart met de GP van Bahrein.