Klassement KLM Open helemaal op z'n kop op knotsgekke 'moving day' (video)

Trevor Wagener • 20:29, 15-09-2018 / Laatste Update: 04:24, 08-01-2024

De 3e dag van de KLM Open wordt ook wel 'moving day' genoemd, schrijft AD-journalist Ralph Blijlevens. Het is de dag waarop het klassement doorgaans op de kop wordt gezet. Zo heeft de Engelsman Chris Wood de Chinees Ashun Wu van de 1e positie gelost.

Na 3 van de 4 ronden gaat Wood alleen aan de leiding met een score van -13. Daarna volgen Wu, Jonathan Thomson (Engeland) en de Japanner Hideto Tanihara met -12. Vooral de Japanner boekte een heel grote dagwinst. Met een ronde van 63 slagen (-8) evenaarde hij het baanrecord op The Dutch tijdens het Europese toernooi van Joost Luiten. Dat stond sinds 2016 op naam van de 2-voudig toernooiwinnaar.

Wu begon dag 3 als leider met een voorsprong van 3 slagen op zijn naaste belagers. Maar het was niet de dag van de Chinees, die drie bogey’s moest incasseren en slechts drie birdies wist te slaan. Op de laatste hole wist hij zijn dagscore nog met par af te sluiten.

Baanrecord

Eerder op de dag lukte dat ook al de Belg Thomas Detry, die zijn dag ook al afsloot met -8. Opvallend is dat de Belg vrijdagmiddag al op weg was naar zijn huis in Brussel, omdat hij in de veronderstelling was dat zijn -1 na de 1e 2 dagen niet goed genoeg was om de cut te overleven. Na het avondeten reisde hij daarom wederom af richting Spijk, waar hij liefst 9 birdies sloeg en slechts een bogey. Met een score van -9 (gedeelde 8ste plaats) staat hij in de top van het klassement en begint hij zondag aan de laatste ronde op The Dutch.

Zondag belooft een spannende slotdag te worden van het Nederlandse toernooi op de European Tour. De verschillen op het leaderbord zijn klein tussen leider Wood en 8 spelers binnen slechts 4 slagen. Tot de kanshebbers voor de eindzege van de 99ste editie van de KLM Open moet ook worden gerekend 3-voudig major-winnaar Padraig Harrington. De inmiddels als 47-jarige Ier was zaterdag goed voor -6 en heeft met -10 de lijstaanvoerder in het vizier.

Max Albertus, de beste van 2 Nederlanders op de KLM Open, was na afloop van zijn 3e ronde 'over het algemeen tevreden'. De 24-jarige golfer uit Oss had 71 slagen (par) nodig en blijft daardoor staan op een score van -2. "Het was een goede ronde, maar er had meer ingezeten. Ik had kans op een paar birdies, maar ze vielen net niet."

Op de eerste 9 holes sloeg Albertus 4 birdies, tegenover 2 bogey’s. De 2e negen holes lukte hem dat slechts een keertje, terwijl de voorlaatste hole hem een double bogey opleverde. Albertus raakte er 2 ballen kwijt in het water. Over de plannen voor zondag, de slotdag op de KLM Open, was hij duidelijk: "Hetzelfde doen als de afgelopen 3 dagen. Goed de focus houden dus. Zaterdagavond mediteren, lichaam en geest synchroniseren", aldus de Brabander.