Een kapotgaand lijf houdt Nycke Groot niet tegen: 'Ik handbal voorlopig lekker door'
i

ANP

Een kapotgaand lijf houdt Nycke Groot niet tegen: 'Ik handbal voorlopig lekker door'

Trevor Wagener • 09:18, 30-11-2018 / Laatste Update: 10:36, 08-01-2024

De vele beuken op haar lijf gaan langzaamaan hun tol eisen bij handbalster Nycke Groot. "Het lichaam takelt wel wat af, maar stoppen met handbal is nog niet aan de orde", zegt de beste speelster van het Nederlands team tegen AD.

Ze zou graag nog de Olympische Spelen van 2020 in Tokio willen meemaken. "Dat is wel een ultiem doel ja. Dus ga ik sowieso nog wel 2 jaar door", zegt de 30-jarige spelmaker van Oranje aan de vooravond van het EK in Frankrijk.

Groote speelster

Groot heeft de recente successen van de handbalsters allemaal meegemaakt. Sterker nog, de geboren Alkmaarse speelde een cruciale rol in het team dat zilver won op het WK van 2015, 4e werd op de Spelen van Rio, weer zilver pakte op het EK van 2016 en een jaar geleden brons behaalde op het WK in Duitsland.

4 zware toernooien met Oranje en tussendoor handbal op Europees topniveau bij het Hongaarse Györ, de club waarmee ze de afgelopen 2 jaar de Champions League won. Het is haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Je krijgt nogal eens een beuk in onze sport. Vorig seizoen raakte ik twee keer geblesseerd aan mijn bovenbeen. Helaas ook vlak voor het WK, waar we brons haalden terwijl we niet goed speelden. Op vechtlust hebben we er toen onwijs veel uit gehaald."

Dip

Ze is nu wel fit, maar het Nederlands team zit in een dipje, zoals ze het zelf noemt. Het wegvallen van de cirkelspeelsters Danick Snelder (blessure) en Yvette Broch (gestopt) zal zich laten voelen. "We willen altijd voor goud gaan, maar de vraag is wel hoe realistisch dat nu is."

Snelder en Broch worden gemist. "We zijn 2 van de beste speelsters van de wereld kwijt. Met Yvette en Danick zaten er automatismen in het spel en die gaan we missen. Het is voor de bondscoach een flinke puzzel geweest de juiste keuzes te maken, want we zijn in Nederland niet gezegend met de bakken talent waar landen als Noorwegen, Frankrijk en Denemarken uit kunnen putten."

Nieuwe koppies

Met 4 jonge debutantes reist Oranje af naar Montbéliard. Daar is zaterdag Hongarije de 1e tegenstander. Merel Freriks, Dione Housheer, Delaila Amega en Rinka Duijndam zijn de nieuwelingen. "Ze hebben heel veel potentie. Het is goed voor hun ontwikkeling om zo'n toernooi mee te spelen", zegt Groot, die door het ontbreken van Snelder is gepromoveerd tot aanvoerster.

De band

"Ik heb altijd al maximale verantwoordelijkheid genomen en heb nu niet het idee dat ik me nog meer moet bewijzen. Er komt een andere rolverdeling in het team en ik zal de nieuwe meiden bij wie de druk wat hoger ligt, moeten ontlasten. Dat betekent vooral goed blijven communiceren."

Lekker Wester

Keepster Tess Wester voorziet een zware groepsfase op het EK handbal in Frankrijk, dat voor het Nederlands vrouwenteam zaterdag begint met een wedstrijd tegen Hongarije. Spanje en Kroatië volgen.

"Tegen Hongarije hebben we dit jaar al 2 keer gespeeld, een keer nipt gewonnen en een keer nipt verloren. We zijn ontzettend aan elkaar gewaagd. Dat geldt ook voor Spanje en Kroatië", zegt Wester. "Weer bij de laatste 4 eindigen, is echt niet vanzelfsprekend." De 1e 3 uit de groep mogen door naar de 2e ronde.