Oranje hockeyers verslaan Australië na shoot-outs en staan in WK-finale

admin • 16:49, 15-12-2018 / Laatste Update: 20:37, 05-01-2024

Hoppa! Nederland is erin geslaagd om de finale te bereiken van het WK hockey. De ploeg van bondscoach Max Caldas won zaterdag na zenuwslopende shoot-outs van Australië, nadat het spannende duel eerder in 2-2 was geëindigd.

Australië werd vooraf gezien als topfavoriet voor de wereldtitel. Sinds 2002 haalde dat land alle WK-finales en de laatste 2 keer pakten ze zelfs goud.

Beste kansen

In het 1e kwart kreeg Nederland de beste kansen en na 10 minuten leidde dat ook tot de voorsprong. Jonas de Geus dolde 3 Australiërs vanaf de rechterkant, zijn pass op Glenn Schuurman werd van dichtbij ingetikt: 1-0.

Geluk voor Oranje

Maar vanaf het 2e kwart ging Australië beter spelen. Het kreeg serieuze kansen om gelijk te komen. Toch was het Oranje dat de 2e goal erin prikte. Zij het met een beetje geluk: een voorzet van Seve van Ass werd door een stick van een Australische verdediger van richting veranderd en schoot het doel in.

Geloof terug bij Australië

Ook na die goal waren er kansen voor Australië, maar keeper Pirmin Blaak kreeg het voor elkaar om met een schoon doel aan de thee te gaan. Maar 1 minuut voor het einde van het 3e kwart kreeg Australië een strafcorner. Deze werd met een beetje geluk gemaakt door Tim Howard, waardoor de Aussies er weer in gingen geloven.

Spannend slotstuk

In het laatste kwart moest Oranje er dus alles aan doen om de voorsprong te behouden en/of uit te breiden. Even was er verwarring bij een strafcorner voor Nederland, toen de scheids dacht dat Australië een voetfout had gemaakt maar uit de videoscheids bleek dat de bal op de bolle kant van de stik was beland. Enfin, Oranje had er niks aan omdat Van der Weerden niet goed met de strafcorner omging.

Met nog 6 minuten op de klok ging Australië verder zonder doelman. Alles of niets dus. Dat zorgde voor penibele situaties voor het Nederlandse doel, zoals een strafcorner voor Australië in de laatste 3 minuten. Maar Blaak redde formidabel en hield Nederland op de been.

Eigen doelpunt

26 seconden voor het einde ging het echter mis. Een Australische wervelstorm kwam op en via de stick van Schuurman belandde een schot van Ockenden in het doel. Shoot-outs moesten dus gaan beslissen wie zich bij België in de WK-finale kon voegen.

Shoot-outs

Australië begon aan dit fenomeen, waarbij de speler 8 seconden de tijd krijgt om de bal achter de keeper te krijgen. Nederland deed dit het beste: 4-3. Hiermee staat Australië voor het eerst sinds 2002 NIET in een WK-finale.