Nekbeschermer nu verplicht voor ijshockeyers: 'Wordt gezien als teken van zwakte'
i

Getty Images

Nekbeschermer nu verplicht voor ijshockeyers: 'Wordt gezien als teken van zwakte'

Marcel Roes • 15:11, 01-01-2024 / Laatste Update: 03:01, 05-01-2024

Vanaf 1 januari 2024 is het voor ijshockeyers verplicht om een nekbeschermer te dragen. De Nederlandse ijshockeybond had al een aanbeveling daartoe gedaan. Die aanbeveling is per direct omgezet in een plicht.

De aanleiding voor de bond om tot deze maatregel over te gaan is de tragische dood van ijshockeyer Adam Johnson. De 29-jarige Amerikaan overleed eind oktober 2023, nadat hij een schaats in zijn nek kreeg. Dat gebeurde bij de wedstrijd tussen Nottingham Panthers en Sheffield Steelers in de hoogste Britse competitie.

Nekbeschermer verplicht

De Engelse ijshockeybond had het liefst direct na het ongeval het dragen van een nekbeschermer verplicht gesteld. Dat bleek juridisch niet haalbaar. Daarom beperkte de bond zich tot een advies, waarna op 1 januari 2024 een plicht geldt. De Nederlandse bond volgt dus precies dit voorbeeld van de Engelse bond.

De maatregel geldt op alle niveaus in Nederland. Het moet een goedgekeurde ijshockeynekbeschermer zijn. Alhoewel de reactie van de bonden begrijpelijk is, en misschien ook wel onontkoombaar, zijn niet alle ijshockeyers er blij mee. De beschermer zit namelijk niet geweldig comfortabel. Maar ja, als het levens kan redden...

Comfortabel

Robert Herkenrath, coach van de Utrechtse verenging Dragons, legt bij RTV Utrecht uit wat er nog mis is met het materiaal.

"Onder mijn kin is er nog ruimte, en onder de band óók nog", aldus Herkenrath. "Kortom: hartstikke goed dat-ie verplicht is, maar hij moet echt nog beter. Iets wat én lekker is om in te sporten én je hele nek beschermt. Zoiets moet toch te bedenken zijn? Dat is namelijk de enige manier waarop je gevaar buiten houdt."

Zwakte

Emile Janssen is teamarts bij Eaters Geleen. Hij legt uit waarom ijshockeyers niet uit eigen beweging nekbeschemers dragen. "Dat is een cultuurding. Ik ken een Belgische jongen die na ernstig oogletsel door een puck in zijn oog een volledige gezichtsbeschermer is gaan dragen, maar je krijgt als speler eerder kritiek dan dat het wordt toegejuicht als je jezelf beschermt. Het wordt gezien als teken van zwakte." Dat zegt hij tegen De Limburger.