Groots onthaal in favela voor gouden Braziliaanse judoka
i

EPA

Groots onthaal in favela voor gouden Braziliaanse judoka

admin • 15:24, 23-08-2016 / Laatste Update: 22:31, 05-01-2024

De Braziliaanse judoka Rafaela Silva is als een heldin onthaald in de sloppenwijk in Rio waar ze opgroeide. Silva, die haar jeugd doorbracht in de beruchte favela 'Stad van God', veroverde goud in de klasse tot 57 kg.

Huldiging

Gisteren keerde Silva terug naar de sloppenwijk voor een huldiging. Het onthaal dat ze kreeg van de buurtbewoners, was er één om nooit te vergeten. Honderden mensen juichten de 24-jarige judoka, die op een brandweerwagen werd rondgevoerd, hartstochtelijk toe. Silva, met de gouden medaille om de hals, keek in tranen toe.

Voorbeeld

,,Heel de wereld moet een voorbeeld aan haar nemen'', zei een vrouw die langs de weg stond. ,,Ik heb zelf vijf kinderen, ik hoop dat één van hen mij even trots zal maken als Rafaela vandaag doet. Zij heeft gevochten en geleden om zover te geraken. Voor haar doe ik mijn hoed af."

Armoede

Silva groeide op in grote armoede. Op haar vijfde begon ze met judo, een carrière die vrij snel naar de top leidde. Vier jaar geleden werd ze op de Spelen in Londen echter gediskwalificeerd voor een onreglementaire actie. In Rio pakte zij nu het goud.