Márquez herstelt de orde in MotoGP

Márquez herstelt de orde in MotoGP

20:10, 31-08-2014 / Laatste Update: 07:29, 13-12-2023

SILVERSTONE - Marc Márquez heeft zondag in de Grote Prijs van Groot-Brittannië de orde weer hersteld in de MotoGP. De Spaanse motorcoureur eindigde bij de vorige race in Tsjechië na tien zeges op rij voor het eerst dit seizoen niet op de eerste plaats, maar op het circuit van Silverstone boekte hij zijn 11e zege. De racer van Honda beslechtte een fraai duel met zijn landgenoot Jorge Lorenzo van Yamaha in zijn voordeel.

Veelvoudig wereldkampioen Valentino Rossi kwam op 8 seconden als derde over de meet. Dani Pedrosa, die in Tsjechië teamgenoot Márquez van de zege afhield, werd vierde.

Goede start Lorenzo
​Lorenzo nam na de start de leiding. Márquez klampte aan en leek rustig zijn moment af te wachten. Op zeven ronden voor het einde greep de regerend wereldkampioen zijn kans en passeerde Lorenzo. Maar de pupil van de Nederlandse manager Wilco Zeelenberg gaf niet op en ging twee ronden later Márquez weer voorbij. Die nam vervolgens drie ronden voor het einde de koppositie definitief over. Daarbij raakten de Honda en de Yamaha elkaar zelfs even.

Gevecht
,,Jorge was veel sterker dan ik verwachtte'', zei Márquez na de race. ,,Toen ik hem voor de eerste keer inhaalde, verwachtte ik eigenlijk meteen een gaatje te kunnen slaan, maar hij kwam goed terug. Het was een leuk gevecht'', grinnikte de winnaar, die in het wereldkampioenschap verder uitliep en inmiddels 89 punten meer heeft dan Pedrosa, zijn eerste belager.

De Spanjaard Alex Rins won op Silverstone in de Moto3. Hij was in een enerverend slot van de race net iets rapper dan zijn landgenoot Alex Márquez. Het verschil op de meet was met het blote oog niet te zien, namelijk 11 duizendsten. De Italiaan Enea Bastianini kwam als derde langs de geblokte vlag op 72 duidendsten van Rins. De Australiër Jack Miller werd zesde. Hij behield de leiding in het kampioenschap van de lichte klasse.

Wildcard
Jasper Iwema mocht dankzij een wildcard meedoen in Engeland. Ondanks een valpartij in de kwalificatierace op zaterdag ging de Drent toch van start. De 23e plaats was het resultaat. Scott Deroue viel uit op vier ronden van het einde. Bryan Schouten stapte helemaal niet op zijn motorfiets; hij voelde zich grieperig.

Esteve Rabat zorgde voor een Spaanse trilogie met de zege in de Moto2. Het was zijn zesde overwinning van dit seizoen.