Dit is de reden waarom hockeysters voor het eerst mogen kiezen tussen een broekje en rokje op de Olympische Spelen
i

De Engelse Tess Howard speelt in een broekje, maar bij Oranje doen ze dat liever niet. © Pro Shots, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Dit is de reden waarom hockeysters voor het eerst mogen kiezen tussen een broekje en rokje op de Olympische Spelen

18:50, 24-07-2024 / Laatste Update: 18:56, 24-07-2024

Voor de hockeysters worden de Olympische Spelen in Parijs sowieso bijzonder. Voor het eerst mogen de speelsters zelf kiezen of ze liever een rokje of een broekje dragen. Waarom was dat jarenlang onmogelijk, maar kan het nu wel?

Het was decennialang normaal dat hockeysters in een rokje speelden. Hoewel het niet verboden was om een broekje te dragen, gebeurde dat zeer zelden. Dat kwam doordat de speelsters niet individueel mochten kiezen of ze in een broekje of een rokje wilden hockeyen. Binnen een team moest iedereen hetzelfde kledingstuk dragen. Dat is door een verandering van de regels niet langer het geval.

Oranje-hockeyster ziet groot voordeel van 'strakke outfit' richting Spelen: 'We hebben allemaal een goede kont'

19 juli 2024, 10:52

De wedstrijdkleding van de Nederlandse hockeysters is eigenlijk altijd onderwerp van discussie. De één draagt liever een broekje, een ander vindt de shirtjes te strak, terwijl een derde juist graag een 'vrouwelijk' tenue ziet. Dat laatste geldt ook voor Pien Sanders, zo vertelt Oranjes reserve-aanvoerder richting de Olympische Spelen van Parijs die aan het einde van de maand beginnen.

In 2023 besloot de Internationale Hockey Federatie om de regels te versoepelen. Sindsdien hoeft een team niet meer hetzelfde kledingstuk te dragen. Spelers mogen dus allemaal hun eigen keuze maken en hoeven dat niet meer af te stemmen met teamgenoten. Dat besloten werd om de regel aan te passen, komt allemaal door de Britse speelster Tess Howard.

Sociologisch onderzoek

Howard studeert namelijk sociologie en zocht uit waarom jonge vrouwen niet sporten of juist stoppen met hun sport. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat het verplicht dragen van bepaalde kleding een van de redenen is. Het bleek namelijk dat liefst twee op de drie vrouwen wel iemand kende die om precies die reden gestopt is met sporten.

De Engelse hockeybond pikte de studie van hun eigen internationals op en besloot om snel de regels te verruimen. Dat zorgde ervoor dat de internationale bond niet achter kon blijven. Zij besloten vorig jaar om de regels aan te passen. Het EK van vorig jaar was het eerste grote toernooi waar de vrouwen zelf mochten kiezen. Bij het Engelse team waren er dan ook een aantal speelster met een korte broek in plaats van een rokje.

Oranje in rokjes

Toch is het niet zo dat alle hockeysters per direct over zijn gestapt naar een broek. Sterker nog, op de Olympische Spelen zal er geen enkele Oranje-speelster in te zien zijn. Het tenue is namelijk al lange tijd geleden ingediend en toen is er enkel gekozen voor rokjes.

Het lijkt er niet op dat de speelsters dat trouwens heel erg vinden. "Voor zover ik weet is er ook geen international die in een broekje wil spelen", vertelde Saskia van der Meulen van de KNHB tegen het AD eerder dit jaar.

Oranje gaat in rokje

De Nederlandse hockeysters hopen in Parijs de olympische titel te prolongeren. Oranje pakte bij de vorige Spelen in Tokio goud en was ook in 2008 en 2012 de sterkste. Nederland begint het toernooi op zaterdag met een wedstrijd tegen gastland Frankrijk. Op vrijdag 9 augustus staat de finale op het programma.