'Gouden' Jacques Brinkman beleeft Olympische Spelen met hockeyende zoon Thierry nu anders: 'Hartslag gaat wel omhoog'
i

Jacques Brinkman in actie tijdens de finale op de Spelen van Sydney in 2000. © Getty Images

'Gouden' Jacques Brinkman beleeft Olympische Spelen met hockeyende zoon Thierry nu anders: 'Hartslag gaat wel omhoog'

Julian Wiegers • 19:00, 24-07-2024 / Laatste Update: 20:42, 24-07-2024

Jacques Brinkman won met de Nederlandse hockeyploeg de Olympische Spelen in 1996 en 2000 en werd in 1990 en 1998 wereldkampioen. Ook in Parijs is de recordinternational (337 wedstrijden) aanwezig, als voormalig winnaar, maar vooral als vader. Zoon Thierry speelt namelijk zijn tweede Spelen. "Mijn hartslag gaat dan wel omhoog."

Als je terugdenkt aan je eigen deelnames aan de Olympische Spelen, wat is dan het eerste waar je aan denkt?

"Je denkt dan vaak aan de mooiste momenten. In mijn geval was dat in 1996 in Atlanta. We wonnen goud én ik had net gehoord van mijn vrouw Jacqueline dat zwanger was van ons tweede kind, Tim. Toen beleefde ik een ultiem geluksgevoel. Die momenten zijn heel kort, want je staat maar een paar minuten op het podium. Dat is het gekke van sport: je hebt even de euforie, maar dat zijn maar momentjes."

Komt het olympische gevoel al een beetje naar boven?

"Ja, met alles inpakken en regelen krijg je zeker het olympische gevoel. De gouden olympiërs gaan die kant op, maar wij gaan met het gezin al eerder die kant op vanwege Thierry. Ik pik een aantal momenten mee bij het TeamNL-huis, maar zaterdag spelen de hockeyers. Dan weten ze wel dat ik daar ga kijken. Via Instagram krijg je een inkijkje in zo'n olympisch dorp, waar je zelf ook hebt gegeten en gefietst. Dan krijg je wel flashbacks."

Heb je nog contact met hockeyers van jouw generatie?

"We hebben appgroepjes van de Olympische Spelen van 1996 en 2000 en het WK van 1990. Je hebt alleen maar appgroepjes waarmee gewonnen is, haha. Het groepje van 1992, toen we vierde werden, bestaat niet en ook 1988 - brons - is er niet."

"Je hebt altijd wel contact: feliciteert elkaar voor verjaardagen en informeert wie er gaan bij een uitnodiging van de Nederlandse Loterij. De appgroepen worden wel weer wat actiever rond de Spelen. En het is natuurlijk grappig dat in de groepen van 1996 en 2000 ook Jeroen Delmee zit, die nu bondscoach is. Toen iemand vroeg wie er mee ging naar Parijs, reageerde hij met een duimpje. Dat zijn wel leuke dingetjes."

Hoe gaan de hockeyers presteren?

"De verschillen zijn heel erg klein in het mannenhockey. Er kunnen echt acht landen goud winnen. Die hebben ook van elkaar gewonnen en verloren in de voorbereiding, dus het kan alle kanten op. In de poule zijn het al vijf hele zware wedstrijden en dan heb je de kwartfinale, dat is vorm van de dag."

"Ze hebben wel enorm veel vertrouwen, maar dat hebben de andere landen ook. Je hebt ook echt geluk nodig. Jaren geleden dacht ik er anders over. Toen riep ik ‘je moet roepen dat je voor goud gaat’, maar nu zeg ik ‘een medaille is al top’. Het hangt van zulke kleine dingen af, dat het heel spannend is."

Je zoon doet nu voor de tweede keer mee aan de Spelen. Zit je als vader een beetje op je gemakje op de tribune?

"Ik heb tegenwoordig zo’n Apple watch en die meet ook je hartslag. Gedurende de wedstrijd gaat die soms toch wat omhoog. Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat de moeders het stadion uit lopen. Ik blijf lekker kijken, maar het is wel super spannend."

Welke andere sporters wil je graag in actie zien?

"Dat zijn natuurlijk de bekende namen, Femke Bol en de zwemmers. Maar dat is het mooie aan de Spelen, dat je eigenlijk alle sporten wel volgt: kleiduifschieten, handboogschieten, van alles en nog wat. Alleen het voetbal volg ik wat minder, dat staat wat verder bij de Spelen vandaan voor mijn gevoel. Ik heb het programma al uitgedraaid en je kijkt alles waar een medaille te halen valt. Waterpolo, judo, fietsen met Mathieu van der Poel, het is eigenlijk allemaal prachtig."

Teleurgestelde Femke Bol krijgt op de Olympische Spelen nog een herkansing

8 augustus 2024, 15:26

Femke Bol kon donderdagavond in de race van haar leven niet imponeren. In de finale van de 400 meter horden was brons enigszins teleurstellend haar deel. Grote rivale Sydney McLaughlin-Levrone was een klasse apart en liep zelfs een wereldrecord (50,37). Maar ook Anna Cockrell bleek verrassend sneller.

"In 1996 gingen we nadat wij goud wonnen nog naar de volleybalfinale, dat was heel gaaf om mee te maken. Maar eigenlijk vind ik alle sporten op olympisch niveau mooi. We zullen het nu op een andere manier meemaken, in Nederland kan je alles op tv kijken. Ik weet nog wel dat ik het zelf ook grappig vond om op de foto te gaan met Boris Becker. Je speelt zelf op het hoogste niveau, maar om je heen lopen ook allemaal topsporters, dat is toch leuk om mee te maken."