Ongeloof en diep verdriet bij Femke Bol: 'Hoe kan ik uitgerekend vandaag zo'n slechte race neerzetten'
i

Femke Bol wordt getroost door vader Joost. (Getty Images)

Ongeloof en diep verdriet bij Femke Bol: 'Hoe kan ik uitgerekend vandaag zo'n slechte race neerzetten'

Nick Klaessens • 23:31, 08-08-2024 / Laatste Update: 12:06, 09-08-2024

Het was 748 dagen geleden dat ze tegen elkaar hadden geracet: de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone en Femke Bol uit Amersfoort. Het beloofde spektakel op de 400 meter horden werd geserveerd, maar dat zat 'm niet in het duel tussen de twee dravers. "Ik was klaar voor mijn beste race", sprak een beteuterde Bol na afloop. "Het werd een van mijn slechtste ooit."

Als een hinde liep slotloopster Femke Bol afgelopen zaterdag naar het olympische goud in de 4x400 meter gemengde estafette. Hoewel de favorieten ontbraken bij Team USA, ging de prestatie van de Nederlanders en Bol in het bijzonder de wereld over. Later in de week liep de Amersfoortse soeverein en soepel door de heat en de halve finale van de 400 meter horden. Haar nummer, ze werd er wereldkampioen op vorig jaar in Boedapest.

Maar ook het nummer van Sydney McLaughlin-Levrone, haar concurrent uit New Jersey die er niet bij was in Boedapest. Parijs verkneukelde zich op een gevecht tussen de Heilige Hordenloopsters. McLaughlin-Levrone liep als de brandweer bergafwaarts naar een nieuw wereldrecord: 50,37 seconden. Het oude (50,65 sec) stond overigens ook op haar naam. En Femke? "Het ging niet zoals ik wilde vandaag", zei ze na afloop in de mixed zone. "Ik voelde me goed, ik voelde me sterk. Ik was klaar om mijn beste race te doen. Vanaf horde 7 voelde ik vermoeidheid en het werd alleen maar erger. Ik baal als een stekker. Het is een van mijn slechtste races ooit."

Als een gek starten

De start van Bol was nog veelbelovend, ze kwam zo op het oog goed mee met McLaughlin-Levrone. Bol: "Het was de bedoeling dat ik als een gek ging starten. Dat deed ik eerder dit jaar ook in La Chaux-de-Fonds en in Londen, toen ging ik niet dood. Vandaag wel, waarom snap ik niet. Ik wist dat Sydney kon komen, dus het is niet dat ik daarvan schrok. Ik baal gewoon. Had ik vandaag 50,9 gelopen en brons gehad, dan was ik trots geweest. Dan had ik een race gehad om trots op te zijn."

Een slechte dag

Waren het dan de torenhoge verwachtingen geweest die haar parten speelden? Bol denkt van niet: "Vorig jaar heb ik meer gelopen en ben ik gevallen. Toen had ik ook die enorme druk van favoriet zijn, en liep ik 51,7 seconden. Nu ben ik sterker en beter, dus ik zie niet wat de reden is. Misschien had ik een slechte dag, maar dat heb ik niet zo vaak." Op dit punt werd Bol overmand door emoties en het besef van een gemiste kans. "Nee, ik kan het nog niet begrijpen, behalve dat de verzuring toesloeg. Misschien dat ik de eerste 250 meter wel hard ging, maar niet efficiënt genoeg."

Uitgerekend vandaag

Na de finish liep Bol enigszins verbaasd en verdwaasd rond, alsof ze niet wist wat haar was overkomen. Was dat ook zo? "Ik was verbaasd over wat ik gedaan had", baalde ze. "Hoe kan ik uitgerekend vandaag zo’n race op deze baan neerzetten? Aan de andere kant: ik heb brons gewonnen op een hele slechte dag, daar mag ik trots op zijn." Voordat ze een ereronde liep, had ze eerst een knuffel nodig. "Ik moest eerst naar m’n ouders, gelukkig waren die dichtbij. En ja, ik heb een medaille: als ik geen ereronde had gedaan, zou ik mezelf dat later nooit vergeven. Om dan alsnog zo’n staande ovatie te krijgen van zoveel Nederlandse fans, dat is heel bijzonder."

Alles over Olympische Spelen in Parijs

Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.