Groot bevestigt dipje handbalsters: ‘Loopt allemaal nog niet zoals gehoopt’

7 december 2017

Proshots

Met hun snelle, onbenvangen spel in de zaal en hun spontaniteit naar de buitenwaht maakten de Nederlandse handbalsters de laatste jaren indruk. Bovendien werd er ook nog eens goed gepresteerd en dus waren de verwachtingen voor het WK in Leipzig torenhoog. Alleen: het loopt nog niet bij Oranje.


Om te beginnen was er de valse start tegen de Zuid-Koreanen, van wie werd verloren. Tegen het matige China deed Nederland wel wat het moest doen.

Niet vlotten
Van het mindere Kameroen werd ook gewonnen, waardoor Oranje al zeker is van de volgende ronde. Alleen was het niet zo overtuigend als voorgaande jaren. Tegen het sterke Servië werd de ploeg van bondscoach Helle Thomsen dinsdagmiddag echt getest. Er werd weliswaar niet verloren, dankzij een gelijkmaker van Groot 7 seconden voor tijd, maar opnieuw sprankelde het spel van de handbalsters niet.

"We creëren veel, onze aanvallen zitten ook goed in elkaar, alleen moeten we meer scoren. Sommige details moeten gewoon beter, we kunnen daarin slimmer zijn", aldus de 29-jarige Groot.

Omgaan met druk
Sinds de finaleplaats op het vorige WK in 2015 is er een hoop gebeurd bij de handbalsters. Veel zijn bekende Nederlander geworden en graag geziene gasten in de media, denk bijvoorbeeld aan Estavana Polman en Tess Wester. Ook daardoor zijn de verwachtingen van de ploeg enorm.

"Wij kunnen daar goed mee omgaan. Het is meer dat de pers en de mensen van buitenaf die druk zo hoog leggen. Wij hebben het daar als groep ook over gehad", stelt Groot.

Lastige fase
"We weten waar we staan en dat het nu niet goed loopt. Dus we verwachten ook niet eventjes een medaille te gaan halen dit WK. We moeten het echt wedstrijd voor wedstrijd bekijken." Voor dit toernooi waren er twijfels genoeg over de fysieke gesteldheid van de speelster. Ze had een spierblessure. "Ik voel me goed, kon het een hele wedstrijd volhouden. Ik mis nog wel wat spelritme, maar dat wordt vanzelf beter."