Nederlandse handbalsters winnen met moeite van Hongarije

EPA

Martijn Baars • 21:39, 22-03-2018 / Laatste Update: 14:03, 12-12-2023

De Nederlandse handbalsters hebben de uitwedstrijd in het 2-luik met Hongarije net aan gewonnen. Het werd in Györ 18-19 voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen.

Het was de eerste interland na het WK vorig jaar december in Duitsland.

EK kwalificatie

Oranje behield door de zege de leiding in de kwalificatiegroep voor het EK en is met 6 punten uit 3 wedstrijden al zo goed als zeker van deelname aan de Europees kampioenschap in Frankrijk.

Hongarije beter

De thuisploeg speelde zeker niet slecht en had zelfs licht overwicht in de eerste helft. Bij rust leidde Hongarije met 11-10. Tot diep in de 2de helft bleven de Hongaarse vrouwen de overhand houden, maar in de laatste 10 minuten toonde Oranje aan dat het al een aantal jaren bij de wereldtop hoort. De ploeg, die brons veroverde op het laatste WK, boog een achterstand van 17-15 om in een voorsprong van 17-18.

Abbingh en Wester

Lois Abbingh vertolkte daarbij een hoofdrol. Eerst verkleinde de topschutter de achterstand door een strafworp te benutten, daarna bracht ze Nederland aan de leiding met een hard schot van afstand. Keepster Tess Wester verrichtte vervolgens in de slotfase belangrijke reddingen, waardoor de minimale voorsprong intact bleef. Wester kreeg bij een van die doelpogingen de bal zo hard in haar gezicht, dat ze even groggy op de grond bleef liggen. Ze kon de wedstrijd echter afmaken en voorkwam in de laatste seconden nogmaals een tegentreffer.

6 keer scoren

Debbie Bont speelde een opvallende rol met 6 treffers vanuit de rechterhoek. Yvette Broch was scherp op de cirkel; ze scoorde ook 6 keer. De handbalsters spelen zondag in Eindhoven de thuiswedstrijd tegen Hongarije..