Verdwijnt de Indiaan binnenkort helemaal uit de Amerikaanse sportlogo's?
i

Pro Shots

Verdwijnt de Indiaan binnenkort helemaal uit de Amerikaanse sportlogo's?

admin • 13:31, 30-01-2018 / Laatste Update: 01:05, 06-01-2024

De Amerikaanse honkbalclub Cleveland Indians verandert na dit seizoen het logo, omdat de indiaan 'Chief Wahoo' als kwetsend en racistisch wordt gezien. Maar de Indians zijn lang niet het enige team met een indiaan als logo in Amerika. Dus als één schaap over de dam is, volgen er misschien wel meer?

Voor degenen die lagen te slapen tijdens de Amerikaanse geschiedenisles: de indianen kennen niet bepaald een lekkere historie in de Verenigde Staten. Vanaf het moment dat de Europeanen daar aan land kwamen, werden de Indianen compleet uitgebuit. Ze werden van hun land en uit hun huizen verdreven.

Bij het bedenken van namen, logo's en mascottes putten veel sportteams inspiratie uit de Indiaanse cultuur. En daar was niet iedereen even blij mee.

Cleveland Indians

De goedlachse indiaan Chief Wahoo pronkt al sinds 1947 op het shirt van de Cleveland Indians. Toch ligt hij al jarenlang onder vuur, omdat het misschien wel het meest racistische logo in de sportwereld is. Waar sommigen het zien als 'gewoon' een plaatje dat écht bij dit team hoort, zijn anderen diep beledigd door de indiaan op de petjes en shirts. Daarom besloot de club het logo na dit seizoen toch maar te veranderen. Dan te bedenken dat het logo in de jaren '40 nóg aanstootgevender was.

Remember, in the 1940s, Chief Wahoo was somehow worse. (via @sportslogosnet) pic.twitter.com/PqCVPnMtr2

— Jesse Spector has amazing tweets like... (@jessespector) 7 oktober 2016

Washington Redskins 

De Washington Redskins liggen al een flinke tijd onder vuur vanwege de naam én het logo. Redskins is namelijk een verwijzing naar de huidskleur van de indianen en hun logo is een - je voelt hem al aankomen - indiaan. De strijd om dit logo duurt ook al een behoorlijke tijd en escaleerde in 2014 zelfs tot een staatszaak tegen de Washington Redskins. Hun handelsmerk werd niet langer meer strafrechtelijk beschermd, omdat het een belediging was voor de Native Americans. Maar toch hield de club vast aan de naam en het logo.

Chicago Blackhawks

Ook in de NHL wordt de indiaan als logo van een club gebruikt, namelijk bij de Chicago Blackhawks. Het team werd vernoemd naar de militaire eenheid van de oprichter: the Blackhawk Division. Deze eenheid was weer vernoemd naar Black Hawk, een indiaanse chef. Als je het verhaal achter het logo hoort, zie je dat het eigenlijk juist een mooi gebaar is. Toch vinden sommigen ook dit logo met indiaan aanstootgevend en racistisch.

Zekere voor het onzekere

Foto: Illniwek/University of Illinois

De Universiteit van Illinois kwam ook in opspraak door hun sportlogo: chief Illniwek. Het logo werd als 'vijandig en beledigend' ervaren en werd aangepast in 2007. De school luisterde hiermee naar de NCAA-regel die zegt dat beelden van inheemse Amerikanen niet langer toegestaan worden, tenzij de indianen zelf hun zegen hebben gegeven. Om verdere commotie te voorkomen, koos de school dus voor veilig en paste het logo aan.

San Diego State University Aztecs

Foto: ANP

De San Diego State University Aztecs hebben tientallen jaren een indiaan in hun logo gehad, maar vanwege het aanstootgevende karakter daarvan pasten ze het logo een paar jaar geleden aan. Ook hun mascotte, Monty Montezuma, werd vervangen omdat er een verkeerd beeld geschetst werd. Indianen zouden door de mascotte namelijk alleen geassocieerd worden met geweld en gevaar. De mascotte werd aangepast naar de Aztec Warrior, maar ook die werd als aanstootgevend ervaren. De Aztecs hebben de mascotte nu helemaal gedag gezegd.

Wordt vervolgd

Nu de Cleveland Indians ook definitief afscheid gaan nemen van hun Chief Wahoo is het natuurlijk de vraag of de andere clubs dat voorbeeld ook gaan volgen. De indianen lijken de strijd in ieder geval nooit op te geven en dus zal de commoties rondom de logo's waarschijnlijk altijd blijven bestaan. En sport draait natuurlijk om de sport, en niet om het logo. Wordt ongetwijfeld vervolgd...